Pofonegyszerű módszer a stressz leküzdésére…

Időről időre szembekerülhetsz feszültséget kiváltó helyzetekkel.

A progresszív relaxáció talán segít, hogy ez ne menjen az egészségedre.

A bizonytalanságot, haragot vagy lehangoltságot kiváltó események nem csak érzelmeidre hatnak. Szervezeted egésze felkészül, hogy megküzdjön a kellemetlen változással. Figyeld meg, mi történik, ha hatalmába kerít a szorongás! Izmaid megfeszülnek, kezed ökölbe szorul, gyomrod összerándul. A jelenség akár a fájdalomig fokozódhat, s ha tartósan fennáll, nem csoda, ha fejfájást, emésztési zavart, álmatlanságot okoz. A hosszan tartó készenléti állapot immunrendszered munkáját is akadályozza, felbukkannak a visszatérő fertőzések.

A megoldás kulcsa, hogy a folyamat fordítva is működik! Tudatosan üzenhetsz izmaidnak, hogy ismét nyugalmi állapotba kerüljenek. Ezáltal lelki egyensúlyod is visszanyered, és nem fenyegetnek a stressz tünetei.

Érezd a különbséget!

A testi ellazuláshoz vezető módszerek közt a progresszív relaxáció azért egyedülálló, mert folyamatos, aktív koncentrációt igényel. Ebben rejlik a sikere is. Ha a meditációhoz hasonló stresszoldó technikák nálad kudarcot vallottak, mert nehézséget okoz elszakadnod a gondolatoktól, ezzel a gyakorlattal éber tudatállapotban is lazíthatsz.

Feszültség esetén idegrendszered azt üzeni az izmoknak, hogy készüljenek az elhárításra – ilyenkor tapasztalod a görcsös összehúzódást. Ha válaszként ellazítod tagjaidat, meggyőzöd a szervezetedet, hogy nem vagy veszélyben. A szapora levegővételt felváltja a nyugodt légzés, tenyered nem izzad tovább, szívműködésed lelassul. Amellett, hogy szorongásod csökken, energiaszinted is növekszik, hiszen sejtjeid ismét több oxigénhez jutnak. Az emésztőszervek működése újból erőre kap, a tápanyagok tökéletesen hasznosulnak.

Hogyan lesz legsikeresebb az izomlazítás üzenete? Ha átéled az ellentétes állapotot. Tehát alaposan feszítsd meg tagjaidat, hogy utána jelentős változásként érzékeld a nyugalmi helyzetet. A különbség hatására sokkal intenzívebben éled át az ellazulást. Rendszeres gyakorlást követően már nemcsak a csendes szobában, de stressz esetén is képes leszel meggyőzni idegrendszeredet, hogy nem kell riadót fújnia.

Hogyan kövesd a gyakorlatot?

A progresszív relaxációhoz mindenképpen akkor kezdj hozzá, ha semmilyen zavaró gondolat nem terhel. Így tökéletesen begyakorolhatod a módszert, hogy később már bármilyen körülmények között alkalmazhasd.

Válassz olyan időpontot, amikor harminc percen át biztosan nem zavar senki! A szoba félhomályában feküdj hanyatt kényelmesen. Ha jobban szeretnéd, karosszékbe is telepedhetsz, ha fejed meg tudod támasztani. Tested részeit egyenként feszítsd meg néhány másodpercig, majd minél jobban lazítsd el. Egy-egy izomcsoport feszítését-lazítását egymás után kétszer végezd el. Legjobb, ha a karokkal kezdesz, ezt kövessék a fejbőr, az arc, majd a nyak izmai. Haladj végig a törzsön, a hason, a medencén, végül érkezz el a lábakhoz. Közben csak az adott izomra koncentrálj! Figyeld meg, hogyan reagálnak testrészeid. Feszítés közben finom remegést, enyhe fájdalmat is tapasztalhatsz, míg lazításkor melegségérzet, zsibbadás és bizsergés léphet fel.

Ha már minden izmod részt vett a folyamatban, összpontosíts néhány percig a légzésedre. Egyenletesen, mélyen vedd a levegőt, és lassan fújd ki. Ebben az állapotban legkönnyebb elengedni a gondolataidat. Maradj ellazult helyzetben, amíg jólesik, majd mozgasd át végtagjaidat, nyújtózz, és óvatosan kelj fel.

Érdemes eleinte mindennap sort kerítened a gyakorlásra. Ezután, ha közelít a szorongás, akár több izmodat is egyszerre megfeszítheted, majd alkalmazd a hirtelen ellazítást. Csodálkozni fogsz, milyen gyorsan megkönnyebbülsz, és sokkal határozottabban átlátod a megoldáshoz vezető utat.

Mondd el vélem

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 1 = 7

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>