A cukorbetegség, hétköznapi nyelven diabétesz az egyik leggyakoribb anyagcserebetegség, mely számos más kórkép kiindulási alapja.
A vércukorérték magas, ha meghaladja a 6 mmol/l-es értéket. A betegségben a szervezet számára nem áll elegendő, a hasnyálmirigyben termelődő inzulin rendelkezésre, hogy a sejtek a szőlőcukrot (glükóz) fel tudják venni, következtében magas lesz a vércukorszint, de a sejtek mégis éheznek.
A betegségnek két fő típusát ismerjük:
Az I. típusú, vagy inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, teljes inzulinhiány jön létre, a betegek csak inzulin adásával élhetnek. Ez a típusú betegség vírusfertőzés, baleset, daganat, vagy immunrendszeri működészavar miatt jön létre.
A II. típusú, vagy nem inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy még termel inzulint, sőt kezdetben inzulintúltengés is lehet, de a szervezet inzulinigénye olyan nagy, hogy azt kielégíteni nem tudja. Ha időben nem figyelünk oda, akkor az inzulintermelő sejtek kimerülnek, a beteg inzulinkezelésre szorul, pedig ebben az esetben ez egyáltalán nem indokolt.
A II. típusú betegségnek első számú oka az elhízás és a mozgásszegény életmód. A zsírsejteknek („a hájnak”) négyszeres inzulinmennyiségre van szüksége a szőlőcukor felvételéhez az izomszövethez képest. Ezzel magyarázható, hogy a testsúlyfelesleg, ami mindig zsírszövet, miért vezet hosszú évek alatt cukorbetegséghez.
A nem kezelt cukorbetegség tönkreteszi az ereket, agyvérzés, szívinfarktus, veseelégtelenség, látásromlás, süketség léphet fel.
A betegség kezelésében, bármelyik típusnál is, nagyon nagy szerepe van a táplálkozásnak.
A táplálkozásterápia elsődleges célja a testsúlycsökkenés, erre leginkább alkalmas a növényi étrend. Naponta többször, 5 étkezés javasolt, amelyből legnagyobb energiatartalmú az ebéd lehet, ugyanis délben a legnagyobb a szervezetben az inzulin iránti érzékenység. A reggeli órákban viszont a legrosszabb a sejtek inzulint hasznosító képessége, mivel ekkor szabadulnak fel a mellékvese szteroid hormonjai, melyek emelik a vércukorszintet.
Fontos eledel a csicsóka, melynek keményítőjéből szőlőcukor helyett gyümölcscukor (fruktóz) keletkezik, amelyhez nem kell inzulin, így bőségesen fogyaszthatják a betegek, sülve-főve. A teljes kiőrlésű, nagy rosttartalmú ételeknél az étkezési rostok késleltetik a glükóz felszívódását a bélből, így kisebb vércukor emelkedést eredményeznek.
A húsok közül a halak fogyasztása előnyösebb, mivel a halolaj összetevői szintén csökkentik a diabétesz gyakoriságát. Alkohol fogyasztása nem ajánlott!
A hasnyálmirigy segítésére alkalmas egyszerű gyakorlatok:
I. Hason fekve tedd behajlított karod a vállad alatt a talajra. Nyújtsd ki a karod és szívd be a levegőt, nézd a mennyezetet tizenöt számolásig. Karhajlítással pihenj és tartsd vissza a levegőt és lélegezz ki.
II. Maradj hason fekvésben és tedd a karod a combod alá. Emeld meg a felsőtested és nyújtott lábaidat úgy, hogy a combod lehetőleg ne érje a talajt. Végezz lábkeresztezéseket és terpesztéseket felváltva. Kis pihenők beiktatásával, csinálj belőle három szériát.