Cukorbetegségről…

A cukorbetegség, hétköznapi nyelven diabétesz az egyik leggyakoribb anyagcserebetegség, mely számos más kórkép kiindulási alapja.

A vércukorérték magas, ha meghaladja a 6 mmol/l-es értéket. A betegségben a szervezet számára nem áll elegendő, a hasnyálmirigyben termelődő inzulin  rendelkezésre, hogy a sejtek a szőlőcukrot (glükóz) fel tudják venni, következtében magas lesz a vércukorszint, de a sejtek mégis éheznek.

A betegségnek két fő típusát ismerjük:

Az I. típusú, vagy inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, teljes inzulinhiány jön létre, a betegek csak inzulin adásával élhetnek. Ez a típusú betegség vírusfertőzés, baleset, daganat, vagy immunrendszeri működészavar miatt jön létre.

A II. típusú, vagy nem inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy még termel inzulint, sőt kezdetben inzulintúltengés is lehet, de a szervezet inzulinigénye olyan nagy, hogy azt kielégíteni nem tudja. Ha időben nem figyelünk oda, akkor az inzulintermelő sejtek kimerülnek, a beteg inzulinkezelésre szorul, pedig ebben az esetben ez egyáltalán nem indokolt.

A II. típusú betegségnek első számú oka az elhízás és a mozgásszegény életmód. A zsírsejteknek („a hájnak”) négyszeres inzulinmennyiségre van szüksége a szőlőcukor felvételéhez az izomszövethez képest. Ezzel magyarázható, hogy a testsúlyfelesleg, ami mindig zsírszövet, miért vezet hosszú évek alatt cukorbetegséghez.

A nem kezelt cukorbetegség tönkreteszi az ereket, agyvérzés, szívinfarktus, veseelégtelenség, látásromlás, süketség léphet fel.

A betegség kezelésében, bármelyik típusnál is, nagyon nagy szerepe van a táplálkozásnak.

A táplálkozásterápia elsődleges célja a testsúlycsökkenés, erre leginkább alkalmas a növényi étrend. Naponta többször, 5 étkezés javasolt, amelyből legnagyobb energiatartalmú az ebéd lehet, ugyanis délben a legnagyobb a szervezetben az inzulin iránti érzékenység. A reggeli órákban viszont a legrosszabb a sejtek inzulint hasznosító képessége, mivel ekkor szabadulnak fel a mellékvese szteroid hormonjai, melyek emelik a vércukorszintet.

Fontos eledel a csicsóka, melynek keményítőjéből szőlőcukor helyett gyümölcscukor (fruktóz) keletkezik, amelyhez nem kell inzulin, így bőségesen fogyaszthatják a betegek, sülve-főve. A teljes kiőrlésű, nagy rosttartalmú ételeknél az étkezési rostok késleltetik a glükóz felszívódását a bélből, így kisebb vércukor emelkedést eredményeznek.

A húsok közül a halak fogyasztása előnyösebb, mivel a halolaj összetevői szintén csökkentik a diabétesz gyakoriságát. Alkohol fogyasztása nem ajánlott!

A hasnyálmirigy segítésére alkalmas egyszerű gyakorlatok:

I. Hason fekve tedd behajlított karod a vállad alatt a talajra. Nyújtsd ki a karod és szívd be a levegőt, nézd a mennyezetet tizenöt számolásig. Karhajlítással pihenj és tartsd vissza a levegőt és lélegezz ki.

II. Maradj hason fekvésben és tedd a karod a combod alá. Emeld meg a felsőtested és nyújtott lábaidat úgy, hogy a combod lehetőleg ne érje a talajt. Végezz lábkeresztezéseket és terpesztéseket felváltva. Kis pihenők beiktatásával, csinálj belőle három szériát.

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ 9 = 16

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>