nehezlegzes

Természetes gyógymódok asztmára

A természetes gyógymódok széleskörű alkalmazása kapcsán joggal merülhet fel bennünk, hogy létezhet olyan alternatív terápia, amely segíthet az asztma kezelésében. Bizonyos gyógymódokat valóban érdemes kipróbálni; akad olyan is, amellyel akár a szükséges gyógyszerek mennyiségét is csökkenthetjük. Van azonban néhány, amely kifejezetten veszélyes is lehet.

asztma_haszn

Komplex, személyre szabott orvosi kezelés
Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, melyet gyógyítani jelenleg nem lehetséges, de a megfelelő kezeléssel a betegség jól kontrollálható, a beteg tünetmentessé tehető.
Az asztma diagnózisát követően ezért az érintetteket megtanítják úgy együtt élni a betegségükkel, hogy az minél kevésbé határozza meg a mindennapjaikat. Személyre szabott kezelést állítanak össze; ha sportol, akkor egyeztetik az edzések előtti és alatti gyógyszerezést; ha allergiás, akkor a két betegséget együtt kezelik; ha babát vár, akkor az állapotának megfelelően módosítják a terápiát. A beteg által vezetett asztma-naplóból, a beteg személyes feljegyzései alapján azt is kideríthető, hogy hogyan változnak a tünetei például az időjárás, vagy stressz hatására. Elmondják mit tegyen, ha a tünetei erősödnek, milyen bevezető tünetekből ismerheti fel az asztmás rohamot, illetve azt is egyeztetik, hogy ilyen esetben mit tegyen, hogy a tünetek rosszabbodását elkerülje.

Relaxáció, légzésterápia és mozgás
Rengeteg alternatív lehetőségeket is felajánlható a beteg részére, amelyek bizonyítottan hatásosak az asztma kezelésében.
A stresszről tudjuk, hogy hatására romlanak az asztmás tünetek, egyeseknél a fokozott érzelmi-idegi megterhelés rohamot is provokálhat. Ilyen esetekben ajánljuk a betegeknek a különböző relaxációs technikák elsajátítását, emellett a különböző légzéstechnikák alkalmazása is jótékony hatású lehet. A stressz csökkentésében a rendszeres mozgás is sokat segíthet. Tévhit, hogy az asztmával élőknek kerülni kell a fizikai aktivitást. Jól beállított gyógyszeres kezelés mellett az asztmás beteg is sportolhat, sőt kifejezetten előnyös, így akár a légzésfunkció is javítható.

Vitaminok, gyógynövények, omega-3
A helyzet nem ennyire egyértelmű a különböző táplálék kiegészítő készítmények hatásával kapcsolatban. Korábban az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban merült fel, hogy gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva javíthatják az asztma tünetit, azonban hatásuk egyértelműen nem bizonyított. Néhány készítmény kifejezetten káros is lehet, ilyen például a virágpor, vagy méhpollen néven is ismert készítmények akár súlyos asztmás rohamot is provokálhatnak, ha olyan személynél alkalmazzuk, aki allergiás a termékben található pollenek valamelyikére. Mindig érdeklődjünk kezelőorvosunknál, ha egy új készítményt szeretnénk kipróbálni. Emellett az is nagyon fontos, hogy saját döntésünk alapján ne hagyjuk abba a felírt gyógyszerek szedését azért, mert valamilyen természetes hatóanyagokat tartalmazó készítményt kezdünk el szedni.

Mire érdemes még figyelni?
- Magas légszennyezettség rontja a légúti betegek állapotát, ilyenkor minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban.
- Bizonyos betegségek, gyógyszerrel jól beállított asztma esetében is az asztma tüneteit erősíthetik. Reflux, szénanátha és krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén az asztma kezelés is csak akkor lehet eredményes, ha a társbetegségeket is kezeljük.
- A túlsúly megnehezíti az asztma kontrollt, ezért ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást. Asztmával élők számára leginkább az úszás javasolható, de egyéni terhelhetőségtől függően más-más sportágat is érdemes kipróbálni. Edzés előtt és alatt alkalmazzuk a kezelőorvossal megbeszéltek szerint a gyógyszereket.

One comment on “Természetes gyógymódok asztmára

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 × 6 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>