szorong

5 dolog, amit sose mondjunk egy szorongó embernek

Nehéz megérteni a szorongást, amely belülről emészti az embert, de kívülről talán egyáltalán nem látszik. Ha mi olyan szerencsések vagyunk, hogy nem küzdünk ezzel, biztosan van olyan barátunk vagy családtagunk, aki gyakran szorong, sőt lehet, hogy már szakemberhez is fordult, hogy segítséget kérjen. Bármelyik is a helyzet, fontos a tapintat, így összeszedtünk 5 dolgot, amit sose mondjunk egy szorongó embernek.

„Mesélj róla, nekem is nagyon nehéz napom volt”

Lehet, hogy ezzel az együttérzésünket akarjuk kifejezni, de nem segít, ha úgy teszünk, mintha a szorongás természetes és normális lenne, amely mindenkinek jelen van az életében. Persze sokan szorongunk, de ha valaki már szakemberhez fordul segítségért és komolyan megnehezíti az életét ez a probléma, akkor valószínűleg sokkal súlyosabb a helyzet, mint egy egyszerű nehéz nap vagy egy kis stressz. Vegyük komolyan.

Fotó: Pexels.com/CCO License

„Próbáltál már meditálni vagy jógázni?”

Valószínűleg már mindent megpróbált, mielőtt szakemberhez fordult, hiszen ő is szerette volna jobban érezni magát. Nem segítünk azzal, ha teljesen kézenfekvő dolgokat mondunk neki. Igyekezzünk inkább kérdezni tőle, mesélje el, hogy is érzi magát valójában.

„Igyunk valamit, az majd ellazít”

Igen, lehet, hogy öt percre vagy néhány órára, de valószínűleg másnap ugyanúgy csak szorongást okoz majd visszaemlékezni erre az estére. Ne akarjuk elfeledtetni a problémát, inkább keressük együtt a megoldást és ajánljuk fel a segítségünket.

„De hát mi a baj? Hiszen szuper életed van”

Biztosan ő is tudja, hiszen hideg fejjel, nyugodtabb pillanataiban átlátja az életét és a saját helyzetét, ez azonban nem segít azokban a percekben, amikor elszorítja a torkát a szorongás. Sajnos a legszerencsésebb életkörülmények között élők sem immunisak a lelki problémákra.

„Csak túlgondolod a dolgokat”

Ez nem ilyen egyszerű, ha valóban erről van szó, akkor sem lehet csak úgy lekapcsolni a gondolatokat és az általuk kiváltott érzéseket. Legyünk mellette és támogassuk abban, hogy kibeszélje a gondjait, ahelyett, hogy elbagatellizálnánk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


6 + = 10

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>