gyogynoveny

10+1 gyógynövény, ami ősszel-télen mindig legyen otthon

A hideg hónapokban több odafigyelést igényel egészségünk megőrzése, de szerencsére az ilyenkor jelentkező problémák többségére van “zöld” ellenszer.

10+1 gyógynövény, ami ősszel-télen mindig legyen otthon

Ülőfürdőhöz teafaolaj

Univerzális gyógyászati szer a teafaolaj, amely erős antibakteriális és vírusölő hatásáról ismert. A legegyszerűbb folyékony szappanból is fertőtlenítő hatású kéztisztítót varázsolhatunk 6-8 csepp teafaolajjal, de még az ajakherpesz kezdeményt is elmulasztja. Ülőfürdőként is érdemes alkalmazni az intim területek higiéniája érdekében. Akár lavórban, akár kádban végezzük az ülőfürdőt, a víz ne legyen túl forró, és tényleg elég 4-5 csepp teafaolajat beletenni, mert nagyon erős hatású készítmény.

Fülfájásra fokhagyma

A fokhagyma nemcsak a vámpírokat, hanem a baktériumokat is hatásosan távol tartja! Ha az őszi nyirkos időben hajlamosak vagyunk a fülgyulladásra, készüljünk fel rá: préseljünk ki 4-5 gerezd fokhagymát, keverjük össze 1 evőkanál (hidegen sajtolt) étolajjal, és töltsük egy kis üvegedénybe. Ebből csepegtessünk gyógyszertárban kapható cseppentővel a fülünkbe, dugaszoljuk be vattával a hallójáratot, hogy egy kis dunszt képződjön, és másnapra remélhetőleg megszűnik a kínzó panasz. A fokhagymás keveréket tartsuk lezárva, hűtőben, maximum 1 hétig.

Szemgyulladásra kamilla

Kinél ne fordult volna elő, hogy a csípős szélben könnyezni kezdett a szeme, elkenődött a sminkje, a vége pedig egy kis kötőhártya-gyulladás vagy árpa lett? Ezért mindig legyen otthon filteres kamillatea: a filtert 1 deciliter leforrázzuk, majd ha már melegre hűlt, ráhelyezzük a szemünkre. Érdemes egy törülközővel lefedni, és pihenni alatt fél órát. A kiázott kamillateát se dobjuk ki, gyógyszertárban kapható steril gézlappal itassuk föl, és tegyük az arcunkra kipirosodás elleni pakolásnak.

Emésztést serkentőnek mandarinhéj

A rántotthúsra azért szokás egy gerezd citromot tenni, mert a levét a panírra csöpögtetve segítjük az olajban sült, nehéz étel megemésztését. Ugyanígy egy kiskanálnyi reszelt mandarinhéj is könnyebbséget hoz az elnehezült gyomornak. A keserűnarancs héja is alkalmas az emésztőrendszeri problémák kúrálására. Házilag is készíthetjük, pár csepp citromlével keverve porciózzuk szét jégkockatartó dobozba, és fagyasszuk le, hogy az illóolajak ne párologjanak el belőle.

Felfázás ellen tőzegáfonya

A kellemetlen megbetegedést az okozza, hogy a húgycsövön feljut a húgyhólyagba, és ott elszaporodik a E. coli baktérium. A tőzegáfonyában lévő anyagok gátolják a baktériumok szaporodását, ezzel enyhítik a viszkető, csípő érzést. A tőzegáfonya nyersen vagy kapszulás formában is hatásos, de mellette feltétlenül el kell fogyasztani naponta 2-3 liter folyadékot ahhoz, hogy a húgyhólyag rendesen át legyen mosva. Visszatérő felfázás esetén fordulj orvoshoz!

Ízületi fájdalomra rozmaring

Kicsit fura szaga van, de gyógyhatásának legfőbb bizonyítéka, hogy gyakorlatilag minden izomlazító- és sportkrémnek is alapvető összetevője. Készíthetünk belőle kenőcsöt a körömvirágzsírhoz hasonlóan, de illóolajával is bedörzsölhetjük a sajgó térdet, derekat éjszakára, hogy a paplan alatti melegben jó mélyen beszívódjon a fájdalmat és gyulladást enyhítő hatóanyag.

Bőrgyulladásra körömvirág

Nagymamáink közkedvelt bőrgyógyító szere volt a körömvirágzsír. Elkészítése igen egyszerű: 25 dkg sertészsírban főzzünk fel 4-5 marék körömvirágszirmot (patikában, gyógynövényboltokban kapható). Tíz perces forralás után hagyjuk másnapig állni az aranysárga színű elegyet, majd melegítsük fel újra folyósra, többször szűrjük le és töltsük üvegedénybe, ne műanyagba. A körömvirágzsír remekül fagyaszható is, egyszerre nagyobb mennyiséget megcsinálhatunk — karácsonyi ajándéknak is jó száraz bőrű ismerősöknek.

Álomhozónak citromfű

Idegerősítő és nyugtató hatással bír, stresszes napok után vagy menstruációs ciklus előtt esténként érdemes egy-két korty teát elkortyolni belőle. Alvási zavarok, idegesség okozta szívpanaszok ellen évszázadok óta ajánlják. A teát nem kell túl erősre készíteni.

Lehangoltságra orbáncfű

Teáját kúraszerűen érdemes fogyasztani, az őszi-téli fényhiányos időszakban jelentkező enyhe depressziós panaszok kezelésre jó. Hat hetes kúra után hat hét szünetet kell beiktatni. Aki vérhígító gyógyszert szed, egyeztessen háziorvosával, mert az orbáncfű fokozza a vérzékenységet. Fogamzásgátló mellé sem ajánlott.

Fejfájás ellen levendula

Ahány fejfájás, annyi ok, de érdemes próbát tenni a levendulával, amely lazító, nyugtató hatásának köszönhetően képes enyhíteni a görcsös fájdalmat. Egy bögre forró vízbe 2-3 csepp illóolajat tegyünk, majd egy törülközőt vagy kendőt a fejünkre borítva inhaláljunk 5-6 percig. Utána igyunk egy nagy pohár levegőt, és szívjunk egy kis friss levegőt.

+1 tipp, Lábáztatáshoz almaecet

Az almaecet olyen sokrétűen felhasználható a természetgyógyászatban és a háztartásban, hogy idekívánkozik összeállításunk végére. Míg nyáron a szandálban remekül szellőzhet a lábunk, ősszel és télen a zárt cipőben gyakran befülled, viszket, esetleg bőr- vagy körömgomba is kialakulhat. Körömgombára 1-1 csepp hígítatlan almaecetet használjunk, illetve esténként almaecet és meleg víz fele-fele arányú keverékébe áztassuk a lábat legalább fél órára, heti 3-4 alkalommal. Utána langyos vízzel öblítsük le, és kenjük be körömvirágzsírral.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 − 1 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>