anyagcsere-problemak

Felborítja az anyagcserénket a rendszertelen étkezés

Folyamatosan új diéták után nyomozunk, és akár hétről hétről teljesen felborítjuk megszokott étkezési ritmusunkat? Valószínűleg épp ezzel ássuk alá a sikeres fogyást.

A rendszerességnek rendkívül fontos szerepe van ugyanis a helyes életmódban, és nagy hatással lehet testünk különböző folyamataira. Befolyásolhatja az anyagcserénket, a vérnyomásunkat, a vércukor szintünket, az étvágyunkat és a testsúlyunk ingadozását is.

A jól működő anyagcsere alapja éppen a rendszeresség, így ha úgy döntünk, hogy fogyásunk érdekében teljesen elhagyjuk a vacsorát, az nagyon rossz hatással lehet a szervezetünkre. Ha a táplálkozásunk rendszertelenné válik, az anyagcserénk is szinte azonnal felborul, ez pedig súlygyarapodáshoz vezethet, ugyanis megzavarhatja a cukoranyagcserét, a zsírfelszívódást, a májműködést és a bélrendszerünk és a hasnyálmirigyünk működését is.

Fotó: Unsplash/ Henrique Felix

Mi számít rendszeresnek?

Nem kell minden nap másodpercre pontosan ugyanakkor enni, de lehetőleg ne legyen nagyobb az eltérés az egyes napok között fél óránál. Természetesen az is számít, hogy ugyanabban az időpontban lehetőleg ugyanolyan mennyiségű kalóriát vigyünk a szervezetünkbe, ez segít majd stabilizálni az anyagcserénket, az energiaszintünket és még a fogyás is könnyebben fog beindulni, hiszen a szervezet jól reagál majd az egyensúlyra.

Mozgás nélkül nem megy

Alapvetően tehát nagyon fontos a rendszeresség, de nem győzzük hangsúlyozni: a kiegyensúlyozott életmódnak a mozgás is szerves részét képezi. Ha tehát jót akarunk tenni a testünkkel, alakítsunk ki egy jól működő rendszert magunknak, amelynek lényege, hogy közel azonos időpontokban, közel azonos kalóriamennyiséget fogyasztunk és rendszeresen sportolunk. Szervezetünk meg fogja hálálni.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 6 = 36

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>