immunrendszer

7 dolog, ami gyengíti az immunrendszerünket

A hűvösebb időjárás beköszöntével immunrendszerünknek egyre több feladattal kell megbirkóznia. Amennyiben nem kellően erős, egy egyszerű nátha is könnyen ágynak dönthet minket. Fontos, hogy ilyenkor még jobban odafigyeljünk magunkra – íme 7 dolog, ami gyengíti immunrendszerünket.

Negatív gondolatok

A hideg időjárás és a korai sötétedés a borúlátásunkat is magával hozza. Kutatások már számtalanszor bizonyították, hogy a negatív gondolatok nemcsak elménket, de testünket is megmérgezik és legyengítik, míg a nevetés, a kellemes élmények képesek erősíteni ellenálló képességünket.

Alvászavarok

Az álmatlanság és rossz minőségű alvás szintén hozzájárulhatnak immunrendszerünk legyengüléséhez. Amikor jól alszunk, szervezetünkben citokin nevű fehérjemolekula szabadul fel, aminek főszerepe van a fertőzésekkel szembeni küzdelemben.

Rossz reggeli

A zsírban és szénhidrátban bővelkedő reggeli miatt szervezetünk a legtöbb energiát ezek megemésztésére fordítja, ahelyett hogy a vírusokkal küzdene meg.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Stressz

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy a túlzott stressz mennyire legyengíti szervezetünket. Sokkal sebezhetőbbé tesz a különböző betegségekkel, köztük a rákkal szemben is.

Túl sok cukor

A túlzott cukorbevitel károsíthatja a fehérvérsejtekben a neutrofileket, amelyek fontos szerepet játszanak a vírusok elleni harcban.

Mozgásszegény életmód

A statisztika is azt mutatja, hogy azok, akik semmit sem mozognak, sokkal gyakrabban mennek betegszabadságra, mint aktív életmódot folytató társaik. Persze itt is az arany középút szabálya érvényes, hiszen a túlzásba vitt edzés után is legyengülhetünk – ezt sokszor tapasztalják a maratonfutók is.

Nem megfelelő folyadékfogyasztás

A vízfogyasztás azért is olyan fontos, mert segít szervezetünket megszabadítani a méreganyagoktól. Napi 2-3 litert ajánlott inni.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 3 = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>