fűszerek

A legegészségesebb fűszerek listája – Mindig legyen belőlük otthon

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik fűszer milyen betegséget gyógyít.

Kurkuma

A kurkumáról több vizsgálat is kimutatta, hogy segíti a műtétek utáni gyorsabb felépülést és sokkal hatékonyabban kezeli az arthritist, mint bármilyen más gyógyszer. Ez a benne lévő kurkuminnak köszönhető, ami a krónikus ízületi gyulladás és más gyulladásos megbetegedések tüneteit (pl. lupusz) is enyhíti. Egy nemrégiben végzett kutatás során 50 embert vizsgáltak és megállapították: azok, akik egy hónapig minden egyes nap ettek valamilyen formában kurkumát, sokkal kevésbé szenvedtek a gyulladásos fájdalomtól, mint azok, akik placebót fogyasztottak. A kurkuma egyébként hatásos a mell-, a hasnyálmirigy-, a bőrrák ellen, illetve a leukémia kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Kb. háromnegyed teáskanálnyit.

Kurkuma

Koriander

Tanulmányok kimutatták, hogy 20 korianderhajtás elfogyasztása naponta két hónapig csökkenti az arthritis okozta gyulladást. Azoknak is hasznos lehet, akik ízületi gyulladástól szenvednek, hiszen ez a fűszer csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. A koriander ezen kívül fokozza az emésztőnedvek elválasztását, csökkenti a puffadást, természetes lázcsillapító és hurutoldó. Sokan használják a feszültség és a fájdalom csökkentésére is.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Kb. egy kávéskanálnyit.

Cayenne bors

Mit történik akkor, ha kapszaicint – egy alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük – teszünk az orrunkba? Elkezdünk tüsszögni, emellett pedig égő fájdalmat érzünk. De ahogy telnek a napok, szép lassan eltűnnek a kapszaicin által okozott kellemetlen tünetek; az ötödik nap végére az orrunk nem folyik, és a fájdalom is tovaszáll. Miért? Azért, mert az orrban lévő idegrostok, amik a fájdalomérzetet „szállítják”, egyszerűen kimerülnek és szükségük van néhány hétre, amíg regenerálódnak.

Nem véletlen, hogy a tudósok elgondolkodtak azon, hogyan lehetne a kapszaicint orvosi célra felhasználni. Aztán megtalálták a megoldást. Van egy betegség, amit cluster fejfájásnak nevezünk, ez a fejfájások legfájdalmasabbika. A gyakori fejfájásos rohamok (cluster periódus), néha heteken-hónapokon keresztül kínozhatják a beteget, majd ezt felválthatja egy teljesen fájdalommentes periódus. A szakértők kipróbáltak a kapszaicin kezelést: a páciensek minden egyes nap kaptak az alkaloidból, és az ötödik nap végére szinte teljesen elmúltak a tüneteik.

A kapszaicin egyébként remek gyógyszer az ízületi gyulladásra, csökkenti a hasi fájdalmat és a puffadást is. Az émelygés és az emésztési betegségek ellen is bátran lehet használni.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Fél teáskanálnyit.

Gyömbér

Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a gyömbér nagyon jól csillapítja a migrént. Ezenkívül a nők 90%-ánál a menstruációs tüneteket is enyhíti – a szakemberek szerint egy héttel a vérzés időpontja előtt kell elkezdeni enni a gyömbért, naponta kb. egynyolcad teáskanálnyit, és a hatás nem marad el.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Egynyolcad teáskanálnyit.

Gyömbér

Oregánó

Az oregánó egyike azoknak a fűszereknek, amikben rengeteg az antioxidáns, így hozzájárul ahhoz, hogy csökkentse azokat a károkat, amiket például a sugárzás okozott. Egy kísérlet során radioaktív jóddal kezelték az alanyokat, akiknek tilos volt másokkal érintkezniük, annyira sugároztak. A tudósok meglepetésére a kromoszómák károsodása 70%-kal csökkent, miután az alanyok elkezdtek oregánót fogyasztani.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Fél teáskanálnyi.

Majoranna

Kutatások bizonyították, hogy a majoranna meggátolja a rákos sejtek terjedését. További előnye hogy azok a nők, akik policisztás ovárium szindrómában szenvednek, enyhülést várhatnak ettől a fűszertől. Egy kísérlet során azt javasolták nekik, hogy egy hónapig minden egyes nap igyanak éhgyomorra egy pohár majoranna teát. A vizsgálat végére kiderült, hogy a nők hormonszintje a felére csökkent, ami igen fontos a betegség szempontjából.

Mennyit fogyassz belőle naponta?

Fél teáskanálnyit.

A fűszerek túladagolása

Mint mindennél, a fűszereknél is vigyázni kell, nehogy túladagoljuk egyiket vagy másikat. A szakemberek szerint egy 69 kg-os ember 5 teáskanál nyers fűszernél ne egyen többet naponta. A szerecsendióból például már három teáskanálnyi is mérgező lehet, de a fahéjjal is óvatosan kell bánni: egy gyereknek például a háromnegyed kanál is sok belőle, felnőtteknél a napi egy teáskanál a határ.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 5 = 1

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>