IMG_2851_5-2097-Small

Felejtse el a gyorsételeket és a nassolást – könnyebb, mint gondolná

Csokik, chipsek, kekszek, hamburgerek és pizza szeletek. Mindannyian jól ismerjük őket és csábító vonzerejüket. A gyorsételekről és a nassolni valókról tudjuk, nincs rájuk szüksége a szervezetünknek és sok esetben még ártalmasak is az egészségre. Íme, hat tipp, hogyan menekülhetünk a nasik és a junk food hódító hatalmától!

1. Mindannyiunknak van olyan kedvenc étele, amelyből – úgy érzi – bármennyit képes bekebelezni. Ha ezt az ételt fogyasztjuk, szinte mindig túlesszük magunkat, sokszor talán rosszul is vagyunk tőle, olyan sokat ettünk. Nagyon sokszor ezek a „kedvencek” nassolnivalók vagy édességek. Mit tehetünk ellenük? Egyszerű a képlet. Ne tartsunk otthon ilyesmit. Ne legyen a lakásban csoki, chips vagy jégkrém, így sokkal könnyebb megállni, hogy egy újabb adagot faljunk fel belőlük. Nem kell elfelejteni őket, de tekintsünk rájuk úgy, mint valamilyen ünnepi ajándékra, amelyet csak ritkán, megérdemelten fogyasztunk és mindig csak egyet vegyünk belőle.

2. Szakértők szerint a nassolás elhagyásában és a rendezett étrend kialakításában sokat segít, ha megtervezzük napi étkezéseinket. Írjuk össze minden napra, hogy mit fogyasztunk majd reggelire, ebédre és vacsorára, sőt, azt is találjuk ki, hogy milyen apróságokhoz, egészséges nassolni valókhoz nyúlunk, ha már nagyon nem bírunk magunkkal. Ha ott van a hűtőszekrényben előre felszeletelve, esetleg apró nyársakra tűzve a zöldség vagy a gyümölcs, sokkal könnyebben és szívesebben választjuk az egészséges nasit. Próbálják csak ki!

3. Még ha fogyókúrába kezdünk se koplaljunk soha! Ha valaki túl hosszú ideig nem eszik semmit, leesik a vércukor szintje, amitől egyre nyugtalanabb lesz, és egyre inkább vágyik arra, hogy valamilyen „tiltott gyümölcsöt”, gyorsételt vagy nassolnivalót birtokoljon. Egyen rendszeresen és az étkezések között – ha kell, fogyasszon gyümölcsöt, így megelőzheti a „pánikhelyzet” kialakulását.

4. Gondoljuk át, milyen ételeket eszünk és vessünk számot, hogy vajon fogyasztunk-e megfelelő mennyiségű zsírt, fehérjét és enzimeket. Ezek a tápanyagok segítenek lassítani az emésztést, stabilizálják a vércukorszintet, melyeknek köszönhetően a jóllakottság érzése hosszabb időre megmarad. Jó fehérjeforrás a tojás, a görög joghurt, túró vagy a hüvelyesek és a sovány húsok, és a magas minőségű zsír származik olyan élelmiszerekből, mint a dió, magvak, olaj és avokádó.

5. Az élelmiszerek utáni sóvárgás okozója nagyon sokszor a stressz, az idegesség, a depresszió. Van, akinek elmegy az étvágya, ha ideges, de még többen vannak, akik a más módon elérhetetlennek látszó boldogsághormont egy csoki szelet, egy zacskó chips vagy egy doboz fagyi formájában szerzik meg maguknak. Ha efféle tüneteket tapasztalunk, próbáljuk az okot megszüntetni, akár szakember segítségével. Csak így tudjuk kiiktatni életünkből a haszontalan élelmiszereket.

6. Végül, de nem utolsó sorban ne értékeljük alul az alvás fontosságát. Ha nem pihenjük ki magunkat, könnyebben hozunk rossz döntéseket és ez az ételek kiválasztására is vonatkozik. Ráadásul, ha fáradtak és álmosak vagyunk, az édesség vagy a nasi utáni vágyon is sokkal nehezebben tudunk uralkodni. Napi 7-8 óra alvásra mindenkinek szüksége van és az a legjobb, ha az alvási folyamat még 11 előtt elkezdődik. Ezt próbáljuk szem előtt tartani és ha lehet, alkalmazkodni hozzá.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


4 × = 24

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>