cover5

Így termesszünk gyógynövényeket otthon!

Nincs is jobb érzés, mint saját kertünkből begyűjteni az értékes gyógynövényeket, amik segítenek egészségesnek maradni, ráadásul illatukkal és virágaikkal is elvarázsolnak.

Nem is olyan bonyolult

Tény és való, sokkal egyszerűbb megvenni az adott gyógynövény teáját a patikában, de ha igazán komolyan gondoljuk a gyógynövényekkel való gyógyítást, vagy csak gyakran használjuk őket, a legfontosabbakat balkonládában vagy a kiskertben is megtermelhetjük. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem kezelték őket mérgező rovarirtó szerekkel, megcsodálhatjuk a virágzó növényeket teljes pompájukban, és hetekre illatossá tehetjük a lakást a szárításuk közben. Ezek után elég csak papírdobozokba tenni a növényrészeket, és máris felhasználhatjuk őket a legközelebbi alkalommal.

Palánták

A legtöbb növény magról is szaporodik, de sokkal nehezebben, mint ha palántát vennénk. A legtöbb faiskolában vagy kertészetben viszonylag olcsón hozzájuthatunk a tövekhez, amiket aztán otthon csak el kell ültetnünk. Mindig nézzünk utána, hogy az adott gyógynövény napos vagy árnyékos helyet kíván-e, mennyit kell öntözni, mikor kell leszedni, és melyik részét.

Fotó: Pixabay/Pezibear

Körömvirág

Mivel igénytelen és dekoratív növény, még a közepes vagy gyenge földű kiskertekben megterem. Élénksárga virágai a fagyokig nyílnak, főleg akkor, ha rendszeresen visszavágjuk. Vethetjük magról is, mert jól kel, és aztán magától elszaporodik, általában a következő évben magától kinő ősszel elszórt magjairól. Szereti a napsütést, igazán abban fejlődik, és napsütésben is érdemes begyűjteni is a virágfejeket. Sokan nyersen is felhasználják, összemorzsolva ráteszik kisebb sebekre, égési sérülésekre, mások megszárítják – mindegyik módszer működik. A legegyszerűbb recept szerint a friss összezúzott virágokat keverjük össze egy adag disznózsírral vagy kókuszvajjal, és máris kész a krémünk. Teát csak szárított virágokból főzzünk, mentruációs görcsök, emésztőrendszeri fájdalmak esetén nyújthat segítséget. A leggyakrabban mégis borogatásként alkalmazzuk sebek fertőtlenítésére, összehúzására, csípések, égések kezelésére.

Menta

Legyen szó akár borsmentáról, akár fodormentáról, könnyen elültethetjük és nevelgethetjük a kertben, csak öntözzük gyakran, és tudjuk, hogy magról nehezen szaporodik. Virágzás előtt kell levágni a töveknél az ágait, és száraz, szellős helyre fellógatva megszárítani. Frissen salátákba, innivalókba tehetjük, de nyáron rovarriasztóként is hatásos. A szárított levelek teája emésztésserkentő hatású, friss leheletet biztosít, és légúti megbetegedésekkor is használhatjuk.

Fotó: Unsplash/Tina Floersch

Aloe vera

Mindenképpen cserepesen vegyük, utána azonban könnyen szaporítható, gyorsan növekvő növény. Tartsuk napos, fényes helyen odabent, és csak ritkán öntözzük! A legegyszerűbb a lakásban nevelgetni cserépben, és igény szerint letörni egy-egy levelet, és a nedvét a bőrre kenni sebek, sérülések, csípések, száraz bőr esetén.

Bíbor kasvirág vagy echinacea

Kiváló immunerősítő, alkoholos oldata szinte minden háznál megtalálható. Kevesen tudják, hogy kifejezetten dekoratív növény, amit a kertben is megtermelhetünk. Magját vagy tövét napfényes helyre ültessük, figyeljünk, mert baktériumölő, gyulladásgátló hatású gyökerei mélyre nyúlnak. A virágokat frissen és szárítva is alkalmazzák: előbbi esetén turmixoljuk pépessé, majd keverjük krémekhez, esetleg oldjuk fel alkoholban – magas alkoholtartalmú szeszes itallal is működik –, majd hagyjuk egy-két hétig állni. A gyökereket ősszel érdemes kiásni, megtisztítani és megszárítani, majd később porrá őrölni. Rendszeres fogyasztása ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

Fotó: Unsplash/Vero Photoart

Levendula

Álmatlanságra, ruhák illatosítására, ízesítésre, kártevők elűzésére is alkalmas, frissen pedig távol tartja nyáron a szúnyogokat. Minden kertnek dísze lila, intenzív illatú virágaival, aranyos zöldesszürke leveleivel, szereti a napfényt. Az évelő növényeket rendszeresen vissza kell vágni, különben a növény elnyurgul. Az ágakat szellős helyen szárítsuk meg, majd aprítsuk fel. A legmagasabb olajtartalma a nyáron nyíló virágoknak van, szárral együtt vágjuk le, és szárítsuk meg! Teája fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, és borogatásnak is alkalmas!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 + = 14

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>