pisil

Ha fáj a pisilés – Otthoni megoldások a kellemetlenségek ellen

A fájdalmas, égető vagy csípő érzésekkel együtt járó vizeletürítés önmagában nem betegség, hanem valamilyen betegség (például húgyúti fertőzés vagy prosztatagyulladás) kísérőtünete. Éppen ezért fontos az alapbetegség kezelése, de a tüneteket házi módszerekkel is enyhíthetjük.

A fájdalmas vizeletürítés oka sokféle lehet, a húgyúti fertőzésektől és gyulladásoktól kezdve, a prosztata gyulladásán át a vesekőig, vagy akár szexuális úton terjedő betegségekig. Minden olyan kórkép okozhat fájdalmas vizelést, mely a nemi szerveket, a húgyutakat vagy a veséket érinti. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tünettel mindenképpen keressük fel az orvosunkat, hiszen a különböző betegségek eltérő kezelést igényelnek. Azonban néhány dolgot otthon is megtehetünk azért, hogy a tüneteket enyhítsük.

Igyunk elegendő vizet

Az enyhe mértékű kiszáradás nemcsak fájdalmas vizeletürítést okozhat, de súlyosbíthatja is a tüneteket. Ha kellemetlen, csípő érzés társul a mosdóhasználat mellé, próbáljunk meg több folyadékot, elsősorban vizet inni. Ez például segíthet abban is, hogy a húgyutakban vagy hólyagban felgyülemlő, gyulladást és fájdalmat okozó kórokozókat, baktériumokat “kiöblítsük”. A vízbe keverhetünk egy-két evőkanál almaecetet is, ez nemcsak a szervezet megfelelő pH-értékét segít visszaállítani, de a baktériumok elleni küzdelemben is segítségünkre lehet.

Együnk joghurtot

A fájdalmas vizeletürítést sokszor a baktériumflóra egyensúlyának felborulása, a kártékony mikrobák elszaporodása okozza. Ez ellen hatékonyan küzdhetünk, ha több hasznos, jótékony baktériumot viszünk a szerveztünkbe. Erre egy jó módszer lehet, ha naponta egy-két alkalommal megeszünk egy-egy pohár natúr, édesítetlen joghurtot, de ha ezt nem szeretjük, étrend-kiegészítő formájában is szedhetünk probiotikumokat.

A fájdalmas vizeletürítésen a joghurtfogyasztás is segíthet
Igyunk gyömbérteát

A gyömbért az egyik legjobb emésztést segítő gyógynövénynek tartják, de emellett nagyon hatékony baktériumellenes, antiszeptikus és gyulladást csökkentő hatásai is vannak. Naponta igyunk egy-két csésze édesítetlen gyömbérteát, ezzel segíthetjük a szervezetünk munkáját a kórokozók elleni küzdelemben, emellett pedig a folyadékbevitel is hozzájárulhat a teafogyasztás.

Együnk uborkát, mangót, spárgát

Bizonyos zöldségek és gyümölcsök vizelethajtó hatással rendelkeznek, így rendszeres fogyasztásuk segíthet megszabadulni a húgyvezetékben, illetve húgyhólyagban felgyülemlett baktériumoktól. Az uborkából akár levet is facsarhatunk, ezt ihatjuk például friss sárgarépalével együtt. Ez a frissítő ital nemcsak nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, de a gyulladást is csökkentheti és segíthet helyreállítani a szervezetünk megfelelő pH-értékét. A mangólé, bár nagyon finom, túlságosan sok cukrot tartalmazhat.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ 8 = 13

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>