emesztes

Gyógynövények emésztési zavarokra

A túl nehéz, zsíros, fűszeres, csípős fogások, az alkohol és a szénsavas üdítők, a túl sok koffein még a vasgyomrúak emésztőrendszerét is irritálhatja. Milyen természetes megoldást találhatunk ezekre a problémákra?

Érdemes kihasználnunk a gyógynövények erejét. A gyógyteákat ihatjuk evés előtt vagy után, javíthatjuk velük a tápanyagok felszívódását, csökkenthetjük a kellemetlen tünetek (például a fokozott gázképződés, a gyomorégés vagy a reflux) megjelenésének rizikóját, de azt is biztosíthatjuk, hogy az elfogyasztott táplálék gond nélkül haladhasson végig az emésztőcsatornán.

Az egyik legnépszerűbb gyomorgyógyító növény a gyömbér. Számtalan probléma esetén alkalmazhatjuk, például hasfájás, hányinger, gyomorégés, puffadás vagy gázképződés ellen is bevethető. A várandós kismamák reggeli hányingerét is enyhíti. Elkészítéséhez egy teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért forrázzunk le két deci vízzel, fedjük le, majd öt perc után szűrjük le. Mézzel édesíthetjük.

Szintnén népszerű gyógynövény a borsmenta, melyet főleg akkor érdemes bevetni, ha egy-egy nagyobb lakoma során túlterheltük a gyomrunkat. A hányingert, a rosszullétet és a puffadást is említi a borsmenta, ha azonban gyomorégéssel vagy reflux betegséggel küzdünk, legyünk óvatosak. A borsmenta ugyanis irritáló lehet, és éppen az ellenkező hatást válthatja ki, mint amelyiket szeretnénk.

A borsmentatea is nyugtathatja a gyomrot

Ha a puffadással, fokozott gázképződéssel, hányingerrel vagy rosszulléttel küzdünk, a citromfűteát is kipróbálhatjuk. Ez ráadásul nyugtató hatású is egyben, emellett jóval kíméletesebb a gyomor nyálkahártyájához, mint a borsmenta, így azok is kipróbálhatják, akik a borsmentára rosszul reagálnak.

Gyomornyugtató hatásairól híres a kamillatea, ezért ha hasfájással, hányingerrel, hasmenéssel együtt jelentkező betegségünk van, a kamillatea gyors enyhülést hoznak. Akkor is érdemes kamillateát inni, ha szeretnénk javítani a tápanyagok felszívódását. A kamilla nyugtató hatású, és a pihentető alvásban is segíthet.

A máriatövisből készült gyógyteát elsősorban azoknak ajánljuk, akik gyakran fogyasztanak zsíros ételeket. A máriatövist ugyanis a máj gyógynövényének tartják, serkenti annak működését, fokozza bizonyos emésztőenzimek kiválasztását is. Akkor is támogathatjuk a máj munkáját a máriatövissel, ha egy-egy alkalommal túl sok alkoholt fogyasztottunk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 × = 45

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>