natha

Íme, a legerősebb náthaűző gyógynövények

Orrfolyás, vörös szemek, tüsszögés, lehangoltság. Mindannyian ismerjük ezeket a tüneteket, a minden télen visszatérő nátha jeleit. Mit tehetünk azért, hogy minél gyorsabban kilábaljunk a betegségből?

Csipkebogyó

A csipkebogyó tulajdonképpen a vadrózsa - Rosa canina - termése, a rózsabokrokon található, miután a rózsák elvirágzottak. C-vitamin-tartalma jelentős: 100 gramm csipkebogyóban fajtától függően több mint 200 mg van az immunerősítő vegyületből. A meleg csipkebogyótea ezért hatékony természetes gyógymód lehet megfázás esetén.

Borsmenta

A borsmenta - Mentha piperita - illóolaja nagy arányban tartalmaz mentolt, mely fertőtlenítő, hűsítő és vérkeringést fokozó hatással bír. Náthás megbetegedés esetén inhalálj a növényból készült olajjal, valamint fogyassz forró borsmenta teát.

Hagymafélék

A fokhagyma és általában a hagymafélék számos jótékony egészségügyi hatással bírnak, antibiotikus tulajdonságuktól kezdve, a koleszterincsökkentőig. A fokhagymát és a vöröshagymát érdemes bevetned a nátha és megfázás esetén is – kéntartalmú vegyületeiknek köszönhetően enyhítik a tüneteket.

Csillagánizs

A csillagánizs - Illicium verum - egy Dél-Ázsiában termesztett örökzöld fa – az Anisi stellati fructus – termése. Fogyasztásával serkentheted szervezetedben a nátha és az influenza vírusok szaporodását gátló fehérjének, az interferonnak a termelődését.

Gyömbér

A gyömbér természetes köhögéscsillapítóként hat, és a megfázás számos más tünete ellen is hatásos. Összehúzza az orr és a torok vérereit, így enyhíti a hurutos-dugulásos tüneteket. Mivel a gyógyhatású fűszernövénnyel izzadást is előidézhetsz, akár a lázas megbetegedés esetén is segítheti a felépülést.

Hárs

A hárs virága egy sor értékes tulajdonsággal bír. Izzasztó hatása miatt tea formájában kiválóan alkalmazható nátha és meghűlés ellen. Nyálka-és cseranyagtartalma következtében a hársfavirág csillapítja a köhögést, fokozza a váladékképződést és erősíti az immunrendszert.

Torma

A frissen reszelt torma – a gyömbérgyökérhez hasonlóan – remek orrtisztító. Baktérium- és vírusellenes hatása a kutatások szerint akár fél napon át is tarthat. A csípős torma illóolajának belélegzése is remekül tisztítja a légutakat.

Chili

Csípős vegyületeinek köszönhetően a chili, valamint az erős paprika fogyasztása vérbőséget okoz a garatban és a légutakban – enyhítve ezáltal a megfázásos tüneteket. Emellett baktérium és vírusölő hatással is bír, tehát nem csupán a tüneteket csökkenti, hanem a kórokozókkal is elbánik. Ízesítsd vele az ételeidet, italaidat: teheted levesbe de akár kakóba is a chilit.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


7 × 6 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>