g8uktkqturbxy84ntcyytq5mty4mdzkmdg4mtuyzdyxmgezntc1yjcyzc5qcgvnkpudacynzqaczqo3kwxnaxtnabw

Így előzzük meg az őszi-téli elhízást

Éves átlagban – nagy általánosságban – októberben vagyunk állítólag a legjobb formában.

Túl a tavaszi fogyókúrákon, a nyári strandolásokon, kirándulásokon, bőséges gyümölcs- és salátafogyasztáson kora ősszel több kilóval is kevesebbet mutathat a mérleg, mint tél végén. A hízásért a karácsonyi lakomákon kívül a napfény hiánya, a hűvös időjárás is felelős, s talán a réteges öltözködés is, amely ápol és eltakar, ezért kevésbé veszünk tudomást arról, hogy itt-ott gömbölyűbbek lettünk.

Kevés a napfény

Az egyre rövidebb nappalok, a borús ég, a köd – tehát a napfény hiánya nyomasztóan­ hat ránk. Ez néhányunknál akár szezonális depresszióhoz is vezethet, de valamilyen formában mindenkire hat. Csökkenti ugyanis agyunkban a szerotonin, azaz a boldogsághormon szintjét, amelyet magas kalória- és zsírtartalmú ételekkel próbálunk megemelni. Az átmeneti javulásért viszont a vércukorszint hirtelen zuhanásával „fizetünk”, ami újabb adag kalóriák bevitelére ösztönöz.

A másik „étvágygerjesztő” a me­la­to­nin­hor­mon. Az alvási ciklust irányító vegyület a hosszabban tartó sötétség hatására nagyobb mennyiségben termelődik szervezetünkben, s ez kimutathatóan fokozza bennünk az éhségérzetet.

S ha mindez még nem lenne elég, a kevesebb napfény további következménye a D-vitamin-hiány kialakulása is. Kutatások szerint az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezők ugyanis több zsírt raktároznak, bár ennek okát ma még nem ismeri a tudomány.

Hideg van

Amíg süt a nap, szép az idő, könnyebben indulunk el egy sétára vagy futni, úszni, esetleg játszunk a gyerekekkel a szabadban. Hidegben inkább bemenekülünk a fűtött lakásba, bebugyoláljuk magunkat, s óraszám nem teszünk mást, mint ülünk a fotelben vagy fekszünk a kanapén. Anyagcserénk lelassul, ám ahelyett, hogy csökkentenénk a bevitt kalóriamennyiséget, olvasgatás vagy tévénézés közben talán még különböző nassolnivalókat is rágcsálunk. A hi­deghez kapcsolódóan a hízás oka lehet az is, hogy túlfűtjük a lakást. Egy amerikai kutatás eredményei szerint azok, akik öt óránál kevesebbet alszanak, 50%-kal nagyobb eséllyel híznak el, mint azok, akik 7–9 órát pihennek éjjel. Márpedig az igazán nyugodt alváshoz állítólag 20 fok alatti hőmérséklet kell, amit a fűtési szezonban a hálószoba levegője gyakran jóval meghalad.

4 dolog, amire figyelni kell

Elkerülhetjük a téli hízást, s ezzel jövő tavasszal kihagyhatjuk az önkínzó fogyókúrát, ha betartunk néhány alapszabályt. Sárga Diánának, az Életmód Orvosi Központ dietetikusának a hasznos tanácsai nemcsak a súlytöbblet megelőzésében, de akár kíméletes lefaragásában is segíthetnek.

Fontos a tápanyagok helyes aránya. Ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból álljon, mint pl. teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, amelyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanya­gok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint pl. az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezenkívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele is.

Étkezzünk rostban gazdagon. Az élelmi rostok az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak, amelyek emésztés és felszívódás nélkül haladnak végig a bélrendszeren. Ennek köszönhetően számos egészségre gyakorolt pozitív hatásuk van. Érdemes előnyben részesíteni a rostokban gazdag táplálkozást, mert nagy vízkötőképességük lévén megduzzadnak, így fokozzák a teltségérzetet kalória hozzáadása nélkül. Sok rostot tartalmaznak például a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, amelyeknek az étrendbe való változatos beillesztésével nemcsak rost, hanem egyéb fontos tápanyag is bekerül a szervezetbe.

Igyunk elegendő folyadékot. Ez segít abban, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből, valamint csökkenti az éhségérzetünket. Fontos megemlíteni, hogy ha a rostdús táplálkozás elégtelen folyadékbevitellel társul, akkor a salakanyagok besűrűsödnek a bélben, amelynek következményeképpen székrekedés alakulhat ki. Folyadék-utánpótlásra elsősorban a tiszta csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz, natúr gyümölcsteák, cukormentes limonádék a legalkalmasabbak. Egy átlagos testtömegű felnőtt ember napi folyadékszükséglete két liter. Ez magas fizikai aktivitás esetén akár napi 3-4 liter is lehet.

Ne mondjunk le a mozgásról. A megfelelő étkezés csak egyik része annak az életmódnak, amellyel az ideális testsúly fenntartható, de a rendszeres mozgás szintén elengedhetetlen. Hetente legalább háromszor végezzünk valamilyen aerob mozgást (pl. kocogjunk, lépcsőzzünk vagy szobakerékpározzunk). Ezt kiegészíthetjük heti 2×30 perces izomerősítő edzéssel.

Tévhit, hogy véd a zsír

Nem igaz, hogy a zsírszövet melegen tart, sőt a túlsúlyos emberek általában fázósabbak. Csupán a csecsemőkön található barna zsírszövet véd, a felnőttkori „fehér zsír” nem.

Robban a kalóriabomba

A szakemberek három országban végezték a felmérést, amelynek összegzése a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban jelent meg. A 2924 résztvevő súlyát 12 hónapon keresztül mindennap ellenőrizték, és kiderült, hogy az ünnepet követő 10. napon a jelentkezők tömege 0,1–0,8 százalékkal volt több, mint az ünnep előtt 10 nappal. Tehát egy 80 kilogrammos kísérleti alany ünnep után több mint fél kilót is felszedhet. A kutatás eredménye alapján az Egyesült Államokban a súlygyarapodás már a november negyedik csütörtökén megült hálaadáskor elkezdődik, és karácsonykor éri el a tetőpontját. Németországban karácsonykor robban a kalóriabomba. Japánban szintén karácsonykor szedik fel az emberek a legtöbb pluszkilót.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


4 − 3 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>