fejfajas

Alternatív gyógymódok a migrén kezelésére

A krónikus fejfájás kezelésére egyes alternatív gyógymódok is hasznosak lehetnek, amelyek kiegészíthetik az orvosi kezelést és növelhetik annak hatékonyságát.

fejfajas2

Érdemes naplót vezetnie migrénes rohamairól. A napló segítségével könnyebb meghatározni, provokálhatja-e Önnél valami a migrén kialakulását. Figyelje meg, mikor kezdődik a migrén, milyen sokáig tart és mi az, ami enyhíti a fájdalmat.

Mindenképpen rögzítse a fejfájást csökkentő gyógyszerek nevét és dózisát. Fokozottan figyeljen oda, milyen ennivalót fogyasztott a megelőző 24 órában, volt-e valamilyen szokatlan stressz-nek kitéve, illetve mit csinált, amikor a fejfájás elkezdődött.

A migrén kezelése

Próbáljon izomlazító gyakorlatokat végezni! Az izomlazító technikák semmilyen eszközt nem igényelnek.

Ezeket csoportos foglalkozások keretében, illetve otthon is elsajátíthatja. Egy másik lehetőség, hogy minden nap legalább fél órát szakítson olyan tevékenységekre, amelyeket megnyugtatónak talál: hallgasson zenét, kertészkedjen, fürödjön hosszan vagy olvasson.

Aludjon eleget! Az átlagos felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként. Az alvás mellett is pihenjen és lazítson! Ha lehetséges, feküdjön le egy nyugodt, csendes, sötét szobában, ha érzi a fejfájás kezdetét. Ruhába csomagolt jeget is helyezhet a tarkójára, finoman nyomkodhatja a fájdalmas területeket a fején.

Biofeedback (biológiai visszajelzés). A biofeedback különösen hatékonynak tűnik a migrénes fájdalom kezelésében. Ez a relaxációs technika egy speciális eszköz segítségével, megtanítja Önnek különböző fizikai válaszok, pl. az izomfeszülés érzékelését és szabályozását. Kérdezze meg orvosát az eszköz beszerzéséről és használatáról!

Gyógynövények, vitaminok és ásványi anyagok

Van némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bizonyos gyógynövények megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik a súlyosságát. Nagy dózisú B-2 vitamin, szintén hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Bizonyos eredmények alapján a koenzim Q-10 táplálék-kiegészítő is hatékony lehet.

A magnézium-szulfát tabletták csökkenthetik a fejfájás gyakoriságát, bár nem minden vizsgálat támasztotta ezt alá. Úgy tűnik, a magnézium-szulfát infúzió is csökkenti a fejfájást, főleg alacsony magnézium-szintű egyéneken hatékony.

Egyéb alternatív gyógymódok

Akupunktúra. Számos klinikai vizsgálat utal arra, hogy az akupunktúra képes csillapítani a fejfájást, de jelenleg még nem áll rendelkezésre annyi bizonyíték a hatékonyság mellett, hogy rutinszerűen javasolni lehessen ezt a módszert.

Masszázs. Bár a masszázs kellemes módja a stressz oldásának és a feszültségtől való megszabadulásnak, a fejfájásra kifejtett jótékony hatása nem teljesen egyértelmű. Azok az emberek, akiknek fájdalmasak az izmai nyakuk, tarkójuk vagy válluk területén, masszázzsal esetleg meg tudják szüntetni a fejfájást.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 8 = 72

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>