stressz_161

Javaslatok a feszültség enyhítésére…

Több olyan stratégiát ki tudunk fejleszteni, amellyel megnyugtathatjuk magunkat, környezetünket. Ezek közül vannak pszichológiai, de vannak fizikai jellegűek is.

Bármelyik megközelítés mellett döntesz, az hat a másikra is, válassz megérzésed szerint, mindkét megközelítés tetteket kíván.

stressz3

Tételezzük fel, hogy bemész egy pályaudvarra, ahol a rengeteg ember, a sok zaj- és fényinger hatására feszült állapotba kerülsz és félni kezdesz. Tenned kell valamit, akár pszichológiai vagy fizikai eszközökkel, hogy túl ne pörgesd magad. Érdemes pszichológiai eszközökkel leküzdeni a félelmet, az izgatottságot a következő gondolatokkal: Ez nem a pokol, tele veszélyes idegenekkel, csupán egy nagyobb pályaudvar, ami zsúfolva van normális emberekkel, akik csak utazni szeretnének, sőt segítenének is nekem, ha megkérném őket.

További pszichológiai módszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni a túlingerelt állapotot:

  • Ismételj magadban egy mondatot, imát, mantrát, amely- a mindennapi gyakorlásnak köszönhetően- mély testi nyugalommal párosul.
  • Tudatosítsd mi az, amivel sikeresen megoldottad az adott helyzetet. Ha az ima vagy mantra ismételgetése közben visszatérnek gondolataid arra, ami túlingerel, ne hagyd abba, folytasd tovább, biztos, hogy nyugodtabb leszel, mintha nem csinálnál semmit.
  • Figyeld magad kívülről, ahogy ott állsz az ingerek záporában.
  • Ha saját túlfeszült állapotod külső szemlélője vagy, talán még beszélgetsz is magadról egy képzeletbeli személlyel: „ Itt van Marika, aki már megint túlterhelt, hogy mindjárt összeomlik, nagyon együtt érzek vele. Persze ilyen állapotban képtelen a dolgok mögé nézni, de ha holnapra kipiheni magát, simán megy majd minden.”
  • Próbáld élvezni ezt a helyzetet, élvezd a saját túlingereltségedet!
  • Ugye kicsit komolytalannak tűnik, hogy arra biztatlak, élvezd a helyzetet, azonban ez nagyon fontos. Egy nyitott szeretetre képes szellem, amely kész befogadni az egész univerzumot, a beszűkült, túlingerelt agy ellentéte. Ha nem is tudod élvezni a szituációt, nagyon fontos, hogy legalább szeresd magad ebben az állapotban is.

Amikor a testtel foglalkozol, a fizikai stratégiákat az alábbiak tartalmazzák.

  • Lépj ki a helyzetből!
  • Gyakran nem teszünk semmit azért, hogy kikerüljünk egy bizonyos szituációból: nem tartunk szünetet, nem megyünk ki a szabadba sem, hogy ott végezzük el a feladatot pedig a természet nagyon nyugtatóan hat az érzékeny emberre.
  • Alkalmazd vizet a stressz oldására!
  • A víz sokféleképpen segíthet. Ha izgatott állapotban vagy, igyál minél több vizet, óránként legalább egy-egy pohárral. Sétálj víz mellett, nézd és hallgasd!
  • Sétálj egyet, lélegezz nyugodtan, egyenletesen!
  • A séta lazító tevékenység. A megszokott ritmus megnyugtat, akárcsak a lassú, hasi légzés ritmusa. Lassan fújd ki a levegőt, mintha egy gyertyát akarnál elfújni. Ezután automatikusan a hasadon át veszed majd a levegőt, ha csak a légzésedre figyelsz, az is megnyugtat.
  • Figyelj arra, hogy a testtartásod laza és magabiztos legyen!
  • Lehet, hogy kedvenc pozíciód alvás vagy napközben is, hogy a fejedet a felhúzott vállaid között pihenteted, tested így próbál önkéntelenül is védekezni a túlfeszültséggel szemben, ilyenkor nyújtózz ki.
  • Álló helyzetben emeld fel a fejed, húzd hátra a válladat, egyenesítsd ki a felsőtestedet a lábad felett úgy, hogy a testsúlyod kényelmesen ki legyen egyensúlyozva. Érezd a talpad alatt a szilárd talajt. Hajlítsd be kissé a térdedet, végezz mély hasi légzést.  Érezd a tested erős központját.
  • Mindennél fontosabb, hogy összeszedd magad, úgy mozogj, ahogy érezni szeretnéd magad. A laza testtartás és a szabad mozgás megtörheti a dermedt feszültséget. Ha csak dühös és ideges vagy, állj meg.
    Mosolygás? Lehet, csak magadnak szól, hogy miért mosolyogsz, teljesen mindegy.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


9 × = 45

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>