lab1

Bedagadt a lábam, mit tegyek? – Egyszerű házi megoldások

A lábdagadás gyakori probléma, mely szinte bárkinél előfordulhat, bár bizonyos csoportok hajlamosabbak lehetnek rá. Önmagában nem betegség, hanem valamilyen mélyben meghúzódó probléma tünete. Pontosan mi okozza és mit tehetünk ellene?

A lábdagadás oka tulajdonképpen az, hogy a rossz keringés miatt a szövetekben felgyűlhet a folyadék. Ezt a folyamatot ödémásodásnak nevezik. Az ödéma tulajdonképpen bárkinél előfordulhat, de a túlsúlyosak, a várandós kismamák, a rossz vérkeringéssel küzdők hajlamosabbak lehetnek rá, akárcsak azok, akik hosszú ideig kényszerülnek ugyanabban a testhelyzetben ülni vagy állni.

Az öregedésnek természetes velejárója a keringés romlása, ezért az idősebbeknél gyakoribb a lábdagadás. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya, az alsó végtag sérülése, esetleg műtétje is okozhat lábdagadást. A krónikus betegségek közül lábdagadáshoz vezethet például a cukorbetegség, a szívproblémák, a máj- vagy vesebetegségek. A láb megdagadása mellett gyakran jelentkezhet fájdalom vagy az adott terület érzékenysége, elszíneződése (kipirosodása), ez pedig nagyon komolyan befolyásolhatja az életminőséget.

Természetesen, ha valakinek gyakran dagad a lába, mindenképpen érdemes felkeresnie az orvosát, hogy a háttérben meghúzódó alapbetegséget diagnosztizálják, és kezelni is tudják. A megfelelő terápiának köszönhetően általában elmúlnak a panaszok, de addig is következzen néhány könnyű, otthon is megvalósítható tipp a tünetek enyhítéséhez.

Váltott vizes fürdő

A meleg és a hideg víz váltogatása csökkenheti a kellemetlen érzéseket, a gyulladást, az ödémásodást, emellett pedig a vérkeringést is felpezsdítheti. Töltsünk meg egy-egy edényt (akkorát, hogy beleférjenek a lábaink) kellemesen meleg, illetve hideg, de nem jeges vízzel. Áztassuk a meleg vízben a lábunkat 3-4 percig, majd tegyük át a hideg vízbe egy percre. Ezt a cserélgetést ismételjük meg legalább öt alkalommal.

Masszírozás

A lábak óvatos megmasszírozása enyhülést hozhat, emellett felpezsdíti a vérkeringést is, és a megfáradt izmokra is jó hatással van. Melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, testápoló olajat a tenyerünkben, majd öt percig alaposan masszírozzuk át a lábunkat. Mindenképpen a szív irányába, felfelé irányuló mozdulatokkal masszírozzunk! A lábmasszírozás nem ajánlott a várandós kismamáknak.

Folyamatos lábdagadás esetén a masszírozás is segíthet

Folyamatos lábdagadás esetén a masszírozás is segíthet

Keserűsós lábáztató

Az Epsom-só vagy keserűsó (vagyis a magnézium-szulfát) gyorsan “lehúzhatja” a duzzanatot, emellett enyhíti a fájdalmat és a kellemetlen nehézségérzetet is. A keserűsóban található ásványi anyagok könnyen felszívódhatnak a bőrön keresztül és hatékonyan hatnak a vérkeringésre is. A keserűsós lábáztató fürdő az izmokra is jó hatással van, sőt még a kellemetlen lábszagot is semlegesíti. Keverjünk 10 dkg Epsom-sót egy lavórnyi meleg vízbe, majd áztassuk ebben a lábunkat legalább 10-15 percre. Utána alaposan öblítsük le a bőrünket. Hetente többször is megismételhetjük. Epsom-sót a legtöbb gyógyszertárban kaphatunk néhány száz forintért.

Gyermekláncfű-tea

A gyermekláncfű nagyon jó vízhajtó hatású gyógynövény, mely segít eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetünkből. Ha lábdagadásra hajlamosak vagyunk, igyunk naponta 2-3 alkalommal gyermekláncfűből készült teát.

Almacetes borogatás

Az almaecetnek számtalan kedvező hatása van a szervezetünkre, többek között enyhén vízhajtó hatású, csökkenti a gyulladást, méregtelenít, és a duzzanatot is csökkenti. Keverjünk össze azonos mennyiségű (pl. 2-2 bögre) langyos vizet és tisza almaecetet. Egy törülközőt áztassunk bele ebbe a keverékbe, hogy teljesen átitassa, majd a felesleges csavarjuk ki. A nyirkos törülközőt csavarjunk a lábunk köré, majd hagyjuk hatni tíz percig. Utána alaposan öblítsük le a lábunkat. Naponta akár többször is megismételhetjük.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


9 − = 1

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>