pajzsmirigy2

A pajzsmirigybetegségek lelki háttere

A pajzsmirigy a torok energiaközponthoz, csakrához kapcsolódik, a belső elválasztású mirigy működési zavara az energiaközpontjaink egyensúlytalanságát, diszharmóniáját jelzi.

pajzsmirigy3

A pajzsmirigyről általában
A nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely nagy jódtartalmú hormonokat állít elő. E hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcsere- és égési folyamatokat. A pajzsmirigy termeli a kalcitonin nevű hormont is, amely a kalcium- és a foszforanyagcserét szabályozza.

Pajzsmirigy-megnagyobbodás, túlműködés (golyva)
Okozhat kóros hormontermelődést, de az is előfordul, hogy növekedését nem kíséri hormonális rendellenesség. A megnagyobbodott mirigy nyomhatja a körülötte lévő szerveket, ami légzési és nyelési nehézséggel járhat. A golyva általában arra enged következtetni, hogy a pajzsmirigy túlműködik.

Szorosan kapcsolódik az élni vágyáshoz. A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásról, bajokról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyet. Az az érzés kínozhat, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számunkra!

Abban az esetben, ha a golyva a pajzsmirigy alultermelésének a következményeképpen jött létre, ez defetista személyiségre és az elkeseredettségre való hajlamra enged következtetni.

Mivel nincs igazán kedvünk dolgokat végrehajtani, megtenni, áldozatként viselkedünk minden velünk megtörténő dologgal szemben. Így sok keserűséget és problémát élünk meg, és az a benyomásunk, hogy az egész világ haragszik ránk. Sokkal pozitívabb hozzáállást kell tanúsítani, és a kézbe kell venni az életet azért, hogy elérhessük a céljainkat.

Pajzsmirigy-alulműködés
A pajzsmirigy alulműködése pajzsmirigy-elégtelenséget jelent. A betegség az összes anyagcsere-folyamat lelassulásával és olykor golyva képződésével, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodásával jár. A szemek kidülledéséhez vezethet. Fizikai okai között az immunrendszer rendellenes működését említhetjük. A pajzsmirigyet pajzsmirigygyulladás teszi tönkre, amelynek következtében a mirigyet támadó antitestek termelődnek, jódhiányt okozva.

A koleszterinszint megnövekszik, fáradtság, izomfájdalmak jöhetnek létre, a végtagok zsibbadását vagy hidegséget, székrekedést és a reflexek tompulását okozhatja. Elkeseredettség is úrrá lehet rajtunk, amely mogorvává tehet bennünket, és a meg nem értettség érzését válthatja ki belőlünk.

A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációnk saját magunkkal, a szeretteinkkel és a többiekkel? Hogyan juttatjuk érvényre a kreativitásunkat, az elvégzendő feladatainkban?

A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelenek vagyunk egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életünkben, és amellyel szemben tehetetlennek érezzük magunkat, nem tudjuk, hogyan reagáljunk rá.

Forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 × = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>