sm3

A Sclerosis Multiplex (SM) okai…

A hagyományos orvostudomány felől tekintve az SM okait még homály fedi.

sm

A beteggel folytatott beszélgetés során viszont a probléma lényege tisztázódhat. Alapjában a megmerevedés által kiváltott elszigeteltségről van szó.

Külsőleg már a kezdeti stádiumban is feltűnő a mozgásképesség korlátozottsága, a test merevsége, az izmok bizonytalan működése.

Belsőleg szintén rátalálunk a magatartás egyfajta merevségére.

Az egyén hajthatatlan és ragaszkodik az álláspontjához, bizonyos dolgokról nem hajlandó beszélni, reménytelen őt más belátásra bírni.

Nézeteinek és véleményeinek belső szilárdsága, ez az „engedni nem tudás” megmerevíti a testet is, képtelen utánaengedni a finom impulzusoknak, azaz rugalmatlanná válik.

Az SM betegeknek két típusa létezik:

 • A konok típus
  aki külsőleg felismerhető keménységet, belső erőt mutat, többnyire cinikus alkat, számos témáról nem hajlandó beszélni.
  Az ilyen egyént saját beállítottsága uralja, egy önmagában zárt világkép, mely nehezen támadható, mégis alapjában elhibázott.
  Személyiségjegyei között jó adag érzéketlenség, ridegség, önzés szerepel.
 • A másik típus az előbbinek az ellentéte
  nyíltszívű, szívélyes, mindenkivel barátságos és engedékeny.
  Nála is akadnak olyan területek, amelyek tudatosan vagy tudattalanul érintetlenek maradnak. Életének egy részéről megmásíthatatlan véleménye van, ami ráadásul ütközik a valósággal.

Az SM fájdalmasan láthatóvá teszi az egyéni lét olyan részterületeit, melyeket az ember nem enged élni, mert elítéli azokat, nem kíván olyan lenni. Ebből adódik a feladat, hogy ne akarjunk másokat megítélni, sőt elítélni, az élet egyetlen területét se utasítsuk el, de éljük meg létünket a maga egyediségében és sokszínűségében, anélkül hogy csupán lényünk jó oldalát engednénk megnyilvánulni.

Ha nincs többé olyan, amit az ember saját személyiségében elutasít és nem hagy élni, akkor jó úton haladunk a gyógyulás felé.

2 comments on “A Sclerosis Multiplex (SM) okai…

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 − 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>