Young woman sitting on the bed with pain in stomach

Hogyan kezeljük otthon az epekövet? – Természetes, otthoni módszerek

Az epekövek tulajdonképpen a legtöbb esetben összeállt, megkeményedett koleszterincsomócskák, melyek az epehólyagban vagy az epevezetékben alakulnak ki. Ha elzárják az epevezetőt, igen fájdalmas, kellemetlen tüneteket okozhatnak. Hogyan kezelhetjük otthon?

Feeling awful stomachache.

Az epekövekre az idősebb korosztály a hajlamosabb, gyakoribb ez a betegség a nőknél, és jó néhány dolog emeli az epekövek rizikóját, például a túlsúly, az ülő életmód, a cukorbetegség, a magas zsírtartalmú étrend, a májbetegségek és a várandósság.

Sok embernél úgy alakulnak ki az epekövek, hogy semmilyen panaszt nem tapasztalnak, de minden epekőnél megvan az esélye annak, hogy belekerül az epevezetékbe és elzárja azt. Ennek pedig igen kellemetlen, fájdalmas tünetei lehetnek, például görcsök, hányás és hányinger, felpuffadás, gyomorégés, hidegrázás és világos, agyagszínű széklet. Ilyen azonnal orvoshoz kell fordulni! Következzen néhány olyan módszer, mellyel otthon is küzdhetünk az epekövek ellen.

Az almaecetben, illetve a citromlében található savak megakadályozzák, hogy túl sok legyen a koleszterin a májban, illetve az epében, a már kialakult epekövek “feloldásában” is szerepet játszhat, emellett csökkentheti a fájdalmakat és segítheti az emésztést. Keverjünk el egy evőkanál almaecetet vagy egy citrom frissen facsart levét egy pohár almalében vagy langyos vízben, és reggel, éhgyomorra igyuk meg. Kúraszerűen, több hétig alkalmazzuk.

A borsmentát régóta gyomornyugtató és emésztésserkentő gyógynövénynek tartják, segíti az emésztéshez szükséges anyagok termelődését, és stimulálja az epét. Emellett egy terpén nevű vegyületet is tartalmaz, mely hatásos segítő lehet az epekövek feloldásában. A görcsöket is csökkenti. Készítsünk borsmentateát (2,5 deci vízhez egy teáskanál szárított borsmentalevelet használjunk), ízesíthetjük egy kevés mézzel, és még melegen, étkezések között kortyoljuk el, naponta két-három alkalommal.

Az útifűmaghéjat gyakran javasolják emésztési zavarok, székrekedés vagy renyhe bélmozgás esetén, igen magas ugyanis a rosttartalma, ennek köszönhetően erőteljesen megmozgatja a beleket. Emellett a rostok a koleszterincseppecskékhez is képesek kapcsolódni, így megakadályozzák, hogy a pangó koleszterin felgyűljön az epében,és ott köveket formázzon. Tegyünk egy evőkanál útifűmaghéj-port vízbe vagy gyümölcslébe, alaposan keverjük el, és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk, legalább két-három héten át. Ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékbevitelről sem!

A gyermekláncfűben található egyik hatóanyag, a taraxacin kiegyensúlyozza az epetermelődést, méregteleníti és stimulálja a májat, és segít megszabadulni a benne felhalmozódott felesleges zsíroktól. Forrázzunk le 2,5 deci vízzzel egy táskanálnyi szárított gyermekláncfűgyökeret, fedjük le és hagyjuk ázni öt percig, majd szűrjük le. Egy kevés mézzel édesíthetjük. Naponta kétszer igyunk ilyen teát, két héten keresztül.

A ricinusolaj segíti a gyulladások elleni küzdelmet, nyugtatja a belső szerveket, jótékonyan hat az immunrendszerre és a nyirokkeringésre is. A görcsös fájdalmakat is csökkentheti. Óvatosan melegítsünk fel 1-2 deci ricinusolajat, áztassunk bele egy tiszta, vékony törülközőt vagy textilpelenkát, csavarjuk ki a felesleget, majd a törülközőt összehajtva tegyük a hasunk jobb oldalára, ahol az epehólyag található. Fedjük le fóliával, majd alaposan takarjuk be az érintett területet, akár egy melegvizes palackot is tehetünk oda! Pihenjünk így legalább 30 percet!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


9 − = 2

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>