szedules

Szédülés elleni gyakorlatok

A szédüléses panaszok sok esetben vagy a belső fülben lévő egyensúlyozó szerv fokozott érzékenysége, működészavara, vagy pedig a nyaki gerinc melletti izomzat fokozott tónusa (görcse, merevsége) miatt alakulnak ki.

szedules1

Az alábbi gyakorlatokat egy-egy sorozatban 10 –szer ismételje meg. A gyakorlatok állapottól függően állva, ülve vagy fekve végezhetők. Válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet. A legjobb, ha az egész gyakorlatsort végigcsinálja.

Ha állva végzi őket, akkor mindig kapaszkodjon meg valamiben. Ha hányinger jelentkezik, hagyja abba, pihenjen, ha megszűnik a hányinger folytassa a gyakorlatokat. Csukott szemmel csak akkor végezze a gyakorlatot, ha már nyitott szemek mellett nem szédül. Kezdetben, erős szédülés esetén érdemes a fekvő, majd ülő végül az álló gyakorlatokat végezni.

Állva végezhető gyakorlatok:
  • Nyitott szemmel fordítsa a fejét jobbra, majd vissza középre. A gyakorlatot nem kell gyorsan végezni. Ha szédülést vált ki, akkor addig kell tartani a helyzetet, míg a szédülés el nem múlik. Majd fordítsa vissza fejét középre és kezdje el elölről csak az ellenkező oldalra fordulva. Ügyeljen arra, hogy a feje ne billenjen el a válla felé, a gyakorlat végzése során. A feladatot ismételje csukott szemmel is.
  • Nyitott szemmel hajtsa a fejét a mellkasa felé, majd ebben az előrehajtott helyzetben az előző gyakorlatnál leírt módon fordítsa a fejét jobbra, majd balra. A feladatot ismételje csukott szemmel is.
  • Derékból, forduljon el jobbra, majd vissza középre, lassan  úgy, hogy a nyaka nem fordul el. Ugyanezt ismételje balra is. A feladatot ismételje csukott szemmel is.
  • Fal mellett, vagy kísérővel sétálva, testsúlyát hol az egyik, hol a másik lábára helyezi. A feje mindvégig előre néz. Mindkét irányba sétálva és csukott szemmel is ismételje meg a gyakorlatot.
  • Ismételje meg a fenti gyakorlatot nyitott majd csukott szemmel  úgy, hogy a fejét is fordítja séta közben hol a kapaszkodó kéz, hol pedig a szabad kéz irányába a testsúlyváltással egy ütemben.
  • Nyitott, majd csukott szemmel próbáljon egy földön lévő valós vagy képzeletbeli egyenes (pl. csempe) mentén előre menni felemelt fejjel.
Ülve végezhető gyakorlatok:
  • Az első feladat megegyezik az állva végzendő első gyakorlattal, csak ülve kell elvégezni..
  • Végezzen mindkét irányba fejkörzést nyitott majd csukott szemmel.
  • Hajtsa le az állát a mellkasára és fordítsa el a fejét jobbra és felfele. Ezután jobbról fentről kiindulva fordítsa a fejét balra-fel úgy, hogy közben áthalad a jobbra-lent majd balra lent ponton is. Lassan végezze a gyakorlatot.
  • Tartsa egyenesen a fejét, majd az állát húzza be. Ezt követően amennyire tudja a fej helyzetének megtartásával tolja előre az állát ameddig csak tudja, majd húzza vissza.
  • A fotelbe kapaszkodva állva először nyitott, majd ha már így nem szédül csukott szemmel, helyezze a testsúlyát először a bal majd a jobb lábára.
  • Járja körbe a fotelt mindkét irányból nyitott és csukott szemmel is.
Fekvő helyzetben  végezhető gyakorlatok:
  • Nézzen a szemivel felfele-lefele, majd jobbra és balra lassan, anélkül, hogy a fejét fordítaná.
  • Fordítsa a fejét jobbra majd balra óvatosan, lassan, a végállásban néhány másodpercig kitartva.
  • Fordítsa el a fejét jobbra és ebben a helyzetben nézzen felfele-lefele majd jobbra és balra lassan. Ismételje az ellenoldalra is.
  • Fekve a nyak egyenesen tartásával egész testével forduljon egyik, majd másik irányba lassan, és néhány másodpercig maradjon az oldalhelyzetben. Végezze el csukott szemmel is.
  • Hason fekve támaszkodjon az alkarjára.  Ebben a helyzetben ismételje meg az első és második gyakorlatot.
  • Felülve, ha a felülést követően már nem szédül, ismételje meg az egyes és kettes pont gyakorlatait, majd lefekvés után is ismételje az egyes és kettes pontban leírtakat.

A kiválasztott feladatsor után, ha Önnek olyan szédülése van, melyet a fejhelyzet változtatása provokál, az alábbiakat kell még elvégeznie. A gyakorlatok során azt a test illetve fejhelyzetet kell felvenni, mely a szédülést kiváltja.

Ez természetes provokálni fogja a szédülését és a vele járó kellemetlen tüneteket. Ne hagyja abba!

A gyakorlatokkal az a cél, hogy az egyensúlyozó szervet „hozzászokassuk” a szédülést kiváltó helyzethez, hogy a későbbiekben arra már ne reagáljon kórosan.

Bátran kezdjen hozzá, meglátja a kezdeti nehézségek után sokkal jobban fogja magát érezni!

Fontos tudnia, hogy a testhelyzet változás által kiváltott szédülés magától megszűnik 15-20 másodperc alatt, ha Ön az adott helyzetet kitartja. Többször egymás után felvéve a szédülést kiváltó testhelyzetet a szédülés mindig kiváltódik, de egyre rövidebb ideig és egyre gyengébb formában. Minden olyan testhelyzetben külön-külön el kell végezni a feladatsort, mely szédülést vált ki. Ha hányinger lépne fel, pihenjen addig, míg a hányinger megszűnik, majd folytassa a gyakorlatot.

Kövesse az alábbi lépéseket:
  • Vegye fel a szédülést kiváltó testhelyzetet vagy végezze el azt a mozdulatot, mely kiváltja azt. A mozdulatot gyorsan kell végezni, hogy eredményes legyen.
  • Tartsa ki ezt a testhelyzetet addig, míg a szédülése meg nem szűnik.
  • Vegye fel a kiindulási testhelyzetet, ahonnan a gyakorlatot indította. Ha most is szédül, akkor addig maradjon a kiindulási helyzetben mozdulatlanul, míg a szédülés meg nem szűnik.
  • Addig ismételje a gyakorlatokat, míg már nem tud vele szédülést kiváltani. Ha az első alkalommal végzett ismétlések során nem szűnik a szédülése, akkor 10-15 percig végezze csak a gyakorlatokat.

Kitartással, rendszeres ismétléssel hamar panaszmentessé válhat.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


9 × 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>