visszer1

Korunk népbetegsége: Visszértágulat…

A visszértágulatok kialakulásának egyik oka a felszínes vénák falá­nak gyengesége, ami lehet öröklött. Idővel a vénák el­veszítik rugalmasságukat, kitágulnak. Hogy elférjenek az ép állapotukban elfoglalt helyen, csavaros lefutásúak lesznek, csomós kitürem­kedésekkel a bőr alatt…

visszer

Egy másik ok a véráram­lás akadályozottsága, példá­ul terhesség alatt. A hasban a nyomásviszonyok meg­változnak, és a vénás bil­lentyűk megakadályozzák a vér visszaáramlását, ezért a vékony falú erek kitágulnak. Az álló munkát végzőknél a láb vénáinak a gravitáció ellenében kell dolgozniuk.

Számos sebészeti eljárás létezik a visszér­tágulat kezelésére, ugyanakkor a duzzanat enyhítésére és az állapot súlyosbodásának megakadályozására, ennél kevésbé drasztikus módszereket ajánlunk ezek, akár otthon is elvégezhetőek.

Hogyan segíthetünk?

  • Dőljünk le egy kanapéra, és párnákkal támasszuk alá a lá­bunkat. A visszértágulatot a vénákban felgyűlt vér okozza, tehát ha felpolcoljuk a lábunkat, a vér lefelé folyik, a szívünk irányába. Ha éppen házimunkát végzünk, időnként tartsunk szünetet, sőt még a munkahelyünkön is szakíthatunk egy kis időt arra, hogy hátratoljuk a székünket, és egy rövid időre fel­tegyük a lábunkat.
  • Próbáljuk ki a következő egyszerű jógagyakorlatot: feküd­jünk hanyatt egy fal közelében, és támasszuk kinyújtott lábun­kat a falnak úgy, hogy a törzsünkkel 45 fokos szöget zárjon be. Maradjunk így 3 percig, és közben lélegezzünk mélyen, egyenletesen.
  • A visszértágulat széles körben alkalmazott természetes or­vossága a vadgesztenye, amely javítja az érfal rugalmasságát, és a (vér áramlását egyirányúvá tevő) vénás billentyűket is erősíti. Szedjünk mindennap C-vitamint és flavonoidokat. Az előbbi segít a vénákat körülvevő kötőszövet egészségének és rugalmasságának megőrzésében, az utóbbiak pedig a C-vita­min hatékony felhasználásában játszanak szerepet. Azonnal csökkentsük a C-vitamin-adagot, ha hasmenés jelentkezik.
  • A flavonoidok csoportjába tartozó oligomer proantociani-din (OPC) erősíti a vérereket, és szabályozza az áteresztőképes­ségüket. A legtöbb gyümölcsben és zöldségben fellelhető, de különösen magas koncentrációban fordul elő a fekete és a vö­rös áfonyában, a szőlőmag kivonatban, a fenyőkéregben, a feke­te ribizliben és a zöld teában. Kiegészítő formájában is rendel­kezésünkre áll. Egy vizsgálat résztvevőinek 75 százalékánál a visszértágulat javulást mutatott az OPC szedése után, míg csupán 41 százaléknál javult azok közül, akik nem alkalmazták.
  • Zuhanyzáskor irányítsuk a vízsugarat a lábunkra, majd fo­lyassuk rá a meleg vizet 1—3 percig. Ezután engedjünk rá hi­deg vizet ugyanilyen hosszú ideig. Ismételjük háromszor, végül pedig hideg vízzel fejezzük be a zuhanyozást. A váltakozó hő­mérséklet hatására a vérerek kitágulnak, majd összehúzódnak, ami serkenti a vérkeringést.
  • Ne álljunk vagy üljünk hosszú ideig mozdulatlanul. Ha sokáig vagyunk ugyanabban a testtartásban, a vér felgyűlik a lá­bunkban. Tartsunk időnként egy kis szü­netet, és sétáljunk egy kicsit. Ha mozgatjuk a lábunkat, az izommunka révén elősegítjük a vér felfelé áramlását.
  • Tornáztassuk meg a lábunkat. Feszítsük felfelé, majd engedjük vissza a lábfejünket, hogy megdolgoztassuk a vádlinkat. Végezzük a gyakorlatot 10 percig. Amikor a vádli izmai összehúzódnak, a szomszédságukban elhelyezke­dő vénák összepréselődnek, és felfelé áramoltatják a vért, a szí­vünk irányába.
  • Végezzünk hetente háromszor legalább 20 perc aerob mozgást, hogy leadjuk a felesleges kilókat, illetve formában maradjunk. (Ha túlsúlyosak vagyunk, nagyobb nyomás nehe­zedik a vénákra a lábunkban.) A séta különösen hasznos a visszértágulat ellen, mert valahányszor megfeszítjük a vádlin­kat, segítünk a vénáknak a vért visszajuttatni a szívünkbe.
  • Finom masszírozással serkentsük a vérkeringést a lá­bunkban. Nyomjuk mindkét hüvelykujjunkat az izomba (de ne közvetlenül a vénákra), és simogassuk felfelé irányuló moz­dulatokkal.

Figyelem!

Ha a visszértágulat tartós, fennáll a mélyvénás trom­bózis veszélye. Az elhanya­golt, hosszú éveken át hor­dozott visszérbetegségek a láb egész keringését fel­borítják, a szövetek táp­anyagellátása csökken, és lábszárfekély alakulhat ki. Ne várjuk meg, amíg ezek bekövetkeznek. Minden­képpen forduljunk orvos­hoz, ha bármilyen szokat­lan tünetet észlelünk: se­bek jelennek meg a lábon, a visszeret borító bőrfelü­let hámlani kezd, egy véna megreped és vérzik, a járás fájdalmat okoz, fájdalom és vörösödés jelentkezik az egyik lábon, és lényegesen duzzadtabbá válik a másik­hoz képest. Visszértágulat egyébként kétszer nagyobb valószínű­séggel alakul ki nőknél, mint férfiaknál.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 × 6 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>