hatfajas1

Ha fáj a hátad…

A hátfájást elsősorban a hátizmok meghúzódása, a csigolyák közti porcko­rongok sérülése vagy – idősebb korban a csigolyák kis ízületeinek elváltozásai idézik elő. Ál­talában néhány napig tartó probléma, de lehet elhúzó­dó, akár munkaképtelensé­get okozó állapot is…

hatfajas

Fájdal­mat válthat ki a helytelen testtartás, a hosszan tartó egy helyben ülés, a meg­erőltető testmozgás vagy akár egy hirtelen mozdulat is. Ugyancsak a gerincet terheli meg a túlsúlyosság és a terhesség is. A stressz szintén szerepet játszhat, de előfordulhat, hogy vala­milyen belső szervi problé­mának tünete a hátfájdalom.

Amikor fájni kezd a hátunk, valószínűleg leginkább egy jó forró fürdőre vágyunk. Az első néhány napban azonban alkal­mazzunk inkább jeget, amely fájdalomcsillapítóként nagyszerű munkát végez, ráadásul a duzzanatot is csökkenti. Tegyünk törülközőbe burkolt jégtömlőt (vagy egy csomag fagyasztott borsót) a fájó területre 20 percig, amilyen gyakran csak szükséges. (A későbbiekben a hideg borogatást testmozgás vagy bármilyen fizikai erőkifejtés után hasonló módon alkalmazhatjuk.)

Körülbelül 48 óra múlva kezdjük el meleg borogatással kezelni a területet, hogy serkentsük a vérkeringést, és oldjuk az izmok fájdalmas merevségét. Mártsunk egy törülközőt na­gyon forró vízbe, csavarjuk ki, majd hajtogassuk össze. Feküd­jünk hasra, a csípőnk és a bokánk alá tegyünk egy-egy párnát.

Terítsük a törölközőt az érintett részre, takarjuk le celofánnal, aztán helyezzünk rá közepes hőfokra állított melegítőpárnát, 20 percig hagyjuk rajta. A műveletet napközben ismételjük meg három-négy alkalommal néhány napon át.

Kérjük  meg partnerünket  vagy  közeli  barátunkat, hogy masszírozza meg a hátunkat. Nyugodtan használhatunk köz­ben speciális krémeket vagy kenőcsöket, de ügyeljünk arra, hogy ezek néhány kezelés  után  bőrirritációt  okozhatnak. Egyszerű masszázseszközt úgy készíthetünk, hogy néhány teniszlabdát tömünk egy hosszú szárú zokniba, bekötjük a száját, és megkérjük a társunkat, hogy görgesse fel-le a hátunkon.

Fontos a jó testtartás…

Álljunk egyenesen, úgy, hogy a testsúlyunk egyformán ne­hezedjen mind a két lábunkra. Toljuk a medencénket előre, majd hátra, kissé eltúlozva a mozdulatokat. Ezután keressük meg azt a testhelyzetet, amely a lehető legkisebb megter­helést jelenti a hátunknak. Először összpontosítsunk a derék­tájra, azután a mellkasi szakaszra, végül pedig a nyaki és válltáji területekre. Figyeljük meg, melyik testtartás a legkényelmesebb és a legkevésbé megerőltető, majd ehhez térjünk vissza mindig, amikor állunk, járunk, illetve elkezdünk vagy befejezünk egy tornagyakorlatot.

Alvás közben feküdjünk a hátunkon vagy az oldalun­kon. Ha háton helyezkedünk el, a fejünk és a térdünk alatt is legyen párna, hogy csökkentsük a derékra nehezedő megter­helést. Ha inkább az oldalunkra fordulunk, tegyünk egy párnát a lábszáraink közé. Ha isiász gyötör, hason ajánlatos feküdni.

Tartsunk a konyhában egy erős dobozt vagy néhány régi könyvet, és ácsorgás alatt pihentessük rajta felváltva a lábun­kat. Sorban álláskor egy lépcső vagy padka is megteszi. A test­súlyunk áthelyezésével mindkét oldal izmai lehetőséget kap­nak a pihenésre.

Egyéb…

A hátfájás gyors csillapításának módját régeb­ben az izomlazítók jelentették, mostanában viszont már ritkán alkalmaznak ilyen gyógy­szereket. Mellékhatásuk ugyanis a fáradékony­ság, valamint az izomtónus és a koordináció romlása, holott a betegnek épp ezeknek a ha­tásoknak az ellenkezőjére lenne szüksége.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


3 − = 1

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>