Téli paradicsom

Az is nagyszerű a mai korban, hogy nem kell nyárig várni, hogy friss zöldségféléket tehess az asztalra a reggelihez.  Csak leballagsz a sarki közértbe és kedvedre válogathatsz a paprika, és a paradicsom fajták között így tél derekán is. Mert ugye mindannyian vásároltunk kisebb-nagyobb rendszerességgel friss árut. Hol van már a homokban teleltetett sárgarépa! Ki venne ma már meg februára olyan elfonnyadt gyökeret?

Igencsak átalakult mára az éves étkezési szokásunk. Gyakorlatilag alig van különbség a zöldben gazdag nyári, és szegényesebb forrásokból gazdálkodó téli étkezésünk között. Nagyszüleink tudója voltak a befőzésnek, téliesítésnek és ezzel a természetes egészséges táplálkozásnak. Annak ellenére, hogy nem volt fejes saláta februárban, és az első eper is csak májusban került az asztalunkra, az egész őszi téli időszakot vitamindús változatos ételekkel vészeltük át. Savanyúkáposzta, édeskés csalamádé, házi paradicsompüré. Persze sokan csak legyintenek: se időm se helyem nincs, hogy ilyesmivel bíbelődjek. Igen, mindenki maga dönti el, megéri-e az időt az, hogy legalább tudja mit eszik. Az utánozhatatlan házias ízről nem is beszélve.

Egyre többen nézegetik az élemiszerek dobozait származás, összetevők után kutatva. Sajnos a zöldségekre nincs semmi írva, pedig biztos vagyok benne hogy érdekes adatok kerülnének felszínre. Az ízlelőbimbóink nem hazundnak, a paradicsom éretlen svanyúságán, a kígyóuborka vízízén érezzük valami nem stimmel. Vajon megvennénk-e ha tudnánk, milyen vegyszerekkel kezelték hogy több heti utazás után épp a boltok polcain érjen meg a fogyasztásra? A fóliasátras növények, a műtrágyázás következtében sok nitrátvegyületet tartalmaznak, melyek a szervezetbe jutva, főleg fehérjedús táplálkozás mellett nitritekké alakulva rákkeltő hatásúak. A termesztés során növekedés serkentő, termésnövelő, valamint rovar és csigaölő vegyületeket, vegyszereket is alkalmaznak. A leszüretelt termést rothadásgátlóval kezelik. (nesze neked ízletes citromhéj) A szakemberek szerint a délről szállított gyümölcsök, zöldségek 90%-án veszélyes mértékben van jelen vegyszer, amely immun, és hormonális problémákat okozhat.
Mit tegyünk? Dudjuk a homokba a fejünket, mondván valamibe úgyis bele kell halni, és vegyük továbbra is a primőröket, vagy ne csábuljunk el a januári lecsópaprika láttán, inkább kerüljük el nagy ívben?
Mikor megtervezzük a hétvégi menüt, tegyük fel magunkban a kérdést: tudjuk-e helyettesíteni a téli frissnek tűnő zöldségfélét valami mással? Nézzünk néhány pédát:

Szendvicsbe, reggelinek - savanyú uborka, padlizsámkrém, nyáron elkészített lecsóalap lefagyasztva
Saláta helyett – cékla, savanyúság, káposzta (régebben ez volt minden vitamin legfőbb forrása. Gazdag C, K, A, E vitaminban, segít megelőzni a vastagbél, emlő, és petefészek rákot.)
Köretnek – mirelit zöldségek, dinsztelt vörös káposzta
Desszert – befőttekből kompótokból készült édességek

Kétszer is fontoljátok meg vajon biztos kell-e a tányérotokra az narancssárgás paradicsom így február tájékán!
Szívesen veszem az ötleteket, Ti hogyan dobjátok fel, hogyan primőrmentesítitek a téli étkezéseteket?  

  

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 7 = 42

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>