sutotok

A sütőtök 5 áldásos egészségügyi hatása! Sokan nem is sejtik

A sütőtök nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Olvasd el, miért!

A sütőtök finom, édes, teli van rostokkal, széppé varázsolja a téli hidegben igénybe vett bőröd, ráadásul jobban is alszol tőle! Egycsészényi mennyiség fedezi napi béta-karotin-szükségletedet, amelyből a szervezeted A-vitamint tud előállítani. És ez még nem minden! Lapozd át az alábbi képeket, és többet is megtudhatsz!

Segíti az emésztést

Érdemes a tökmagot is elfogyasztani, mivel 3 dekagramm ebből az értékes magból nagyjából 3 gramm rostot tartalmaz. A sült tök húsában valamivel kevesebb – 2,5 gramm – rost van. Mivel egy közepes szelet 50 kalóriát tartalmaz, mértékkel akár diétába is beilleszthető, persze nem a mézzel sütött változat! Készítheted viszont sósan is, egy kevés olívaolajjal megöntözve, bazsalikomágakkal, sóval, borssal fűszerezve. A kockára vágott sült tökhúst még melegen megszórhatod egy marék sós feta sajttal, és máris kész a finom, meleg téli salátád!

emesztes

Sasszeművé tesz

A sütőtökben lévő béta-karotinból a szervezeted A-vitamint állít elő. Ez a vitamin segít megőrizni látásod épségét, mi több, visszafordítja a retinafunkciók hanyatlását, és egyes degeneratív szembetegségek is megelőzhetőek vele. Ne feledd, ugyancsak az A-vitamin felel a szép, ragyogó arcbőrért!

sasszem

Csökkenti a vérnyomást

Ehhez viszont már nem magát a sült tököt, hanem a tökmagolajat kell fogyasztanod. Utóbbi tele van fitoösztrogénekkel, amelyek a kutatások szerint meggátolják a magas vérnyomás kialakulását. Egy 12 hetes patkánykísérletben a tökmagolajat kapott állatoknak mind a szisztolés, mind a diasztolés értékei jelentős mértékben csökkentek.

vernyomas

Jobban alszol tőle

A tökmag igen gazdag triptofánban, mely aminosav könnyen álmossá is tehet. A triptofán másik áldásos hatása az emberi szervezetre, hogy serkenti a szerotonintermelést, mely hormonok javítják a kedélyállapotodat. Érdemes tehát a téli hónapokban tökmagot fogyasztanod, ha szeretnéd megőrizni jókedvedet és kiegyensúlyozottságodat.

alvas

Véd a ráktól

Mivel a sütőtök – és a tökmag – igen gazdag béta-karotinban és más értékes antioxidánsokban, rákmegelőző hatással is bír. A tökmag rendszeres fogyasztása kifejezetten az erősebbik nemnek ajánlott: véd a prosztatabetegségekkel szemben.

rak

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ 1 = 10

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>