Szervóra

A szervezetben ”keringő energia” Az ún. szervórával a kínaiak azt fejezték ki, hogy az ember valójában óráról órára él, és hogy a szervezet egészségügyi állapota folyamatosan változik. Szervezetünkben naponta, havonta, évente ismétlődő biológiai ritmusok vannak bekódolva. A testen belül valamennyi rendszeresen ismétlődő folyamatot a központi biológiai óra irányít, amelyen kívül rengeteg helyi ”ébresztőóra” is működik. Ezek irányítják a tüdő, a szív, a vese, a máj és egyéb szervek működését. A szervezetben keringő energiát egy huszonnégy órás ciklus eltelte után lehet vázlatosan ábrázolni. A pályákon áramló energia ezen óraciklusával kapcsolatban minden szervhez, amikor az a maximális aktivitásának időszakában van, hozzá lehet rendelni egy másik olyan szervet, amely éppen minimális aktivitással rendelkezik. Ebből az következik, hogy bármilyen módon befolyásolunk egy szervet, pontosan ellenkező hatást érünk el az adott szerv párjánál. A  bioritmusok erejét egy-egy betegség lefolyása alatt lehet a legjobban megfigyelni. Minden megbetegedés esetében egy nap leforgása alatt a tünetek ingadozó jellegűek. Amennyiben belepillantunk az orvosi statisztikákba, megállapíthatjuk, hogy bizonyos problémáktól szenvedő páciensek orvos látogatásának időpontja szinte pontosan lemásolja a szervórát. Például az epegörcsök rendszerint éjszaka jelentkeznek, míg a szívinfarktusok dél körül. Ha már a szívvel kapcsolatos problémákról beszélünk, akkor meg kell itt említenünk, hogy a szívvel kapcsolatos legtöbb probléma minden évszakban 11 és 13 óra között jelentkezik, és különösen érvényes ez nyáron.
A  BIOLÓGIAI RITMUSOK ISMERTETÉSE 
1 óra
:A szervezet teljesítőképessége ekkor a legkisebb. A máj ilyenkor végzi méregtelenítő és anyagcsere-folyamatainak oroszlánrészét, vagyis ilyenkor a legnagyobb a terhelése és a legkisebb a teherbírása. (Ezért az éjfél után elfogyasztott alkohol lassabban bomlik le, hamarabb megárt.) Mivel a testhőmérséklet is ilyenkor a legalacsonyabb, a szív és a tüdő kapacitása ez idő tájt a legkisebb: akit ilyenkor ébresztenek fel álmából, nehezebben tér újra magához és teljesítménye minimális.
4 óra: A máj aktivitása ilyenkor a legnagyobb, a vércukor pedig most és tizenkét órával később, vagyis délután négykor a legalacsonyabb. Az inzulinos cukorbeteg tehát ebben az időszakban jelentős mennyiségű inzulint takaríthat meg, aki pedig hajnalban kel fel, nem csoda, ha esetleg farkaséhesnek érzi magát.
5 óra: A férfiaknál most termelődik a legtöbb férfi nemi hormon, ilyenkor a legnagyobb az erekciós készség. A mellékvesék kortikoszteroid – termelése is most éri el csúcspontját, aki tehát a normális hormonális ingadozáshoz kíván igazodni, és szteroidokat kell szednie, az ekkor vegye be tablettáit, mert így idézi elő a legkevesebb mellékhatást.
6 óra: Eljött a felkelés ideje: a vércukorszint és a szervezet anyagcsere – folyamatai most már készen állnak a fizikai aktivitásra. A vércukorcsökkentő tabletták és a bétablokkoló hatású vérnyomáscsökkentők ekkor tudják maximális hatásukat kifejteni. Ezzel szemben a szervezet ilyenkor tolerálja legkevésbé az élvezeti szereket és a káros anyagokat: a reggeli kávé és cigaretta sokkal jobban szűkíti az ereket, a reggeli “feles” pedig sokkal magasabb véralkoholszintet eredményez, mint mondjuk szürkületkor.
7 óra: Ez a vastagbél működésének ideje, a székletürítés most a legkönnyebb. Aki későbbre halasztja, annak a nap folyamán esetleg már több kellemetlensége lehet miatta, akár a teljesítőképessége is csökkenhet.
9 óra: Most legaktívabb a gyomor, ezért ez a reggeli legoptimálisabb időpontja. A védőoltások, illetve a daganatos betegeknél végzett kemoterápia és besugárzás mellékhatása ekkor a legkisebb.
10 óra: A testhőmérséklet ekkor optimális. Az idegrendszer ilyenkor a legnyugodtabb, a pszichés teljesítőképesség is most a legmagasabb: könnyebben és gyorsabban sikerül megjegyezni mindent – ám délután feltétlenül ismételni kell a most elsajátítottakat, mert akkor tartósan rögzül.
11 óra: Ez a szívciklus csúcspontja, ezért nem csoda, ha a sportteljesítmény is most a legjobb. Ilyenkorra kellene valamilyen testgyakorlatot beiktatni. Délben megemelkedik a gyomorsavtermelés, erősödik az éhségérzet, a szellemi teljesítőképesség zuhan, mert a szervezet az emésztésre összpontosít.
13 óra: Jelentősen fokozódik az epetermelés, megkönnyítve az elfogyasztott ebéd feldolgozását. Az epehajtó szerek ekkor fejtik ki legaktívabban hatásukat.
14 óra: Minden energia az emésztőszervekben koncentrálódik. Mivel a végtagok és a bőr vérkeringése csökken, a fájdalomérzékelés is csökken. A kora délután beadott helyi érzéstelenítők hatása tartósabb és intenzívebb, tehát ekkorra érdemes fogorvoshoz időpontot kérni. Újat nem lenne most könnyű tanulni, mivel azonban a hosszú távú emlékezet fokozódik, ilyenkor érdemes ismételni a délelőtt tanultakat: ez a házi feladat ideje!
16 óra: A szellemi és fizikai kapacitás újabb csúcspontjához érkezik. A napi teendők java részén már mindenki túlvan, de azért még képes valami újat alkotni, a sportban pedig győzelmet aratni. A kitartást igénylő sportágakat ilyenkor sokkal eredményesebben lehet űzni, és a tréning is most a leghatásosabb, és ekkor edzhető legaktívabban az immunrendszer. A savkötő gyógyszerek hatása ilyenkor a legjobb.
18 óra: A légzés különösen intenzívvé válik. A haj és a köröm sokkal gyorsabb nő.
19 óra: A vese aktivitásának csúcspontja. A szívműködés kezd lassulni, a vérnyomás csökken: ha csak az orvos valamiért nem így rendeli, most nem szabad vérnyomáscsökkentő szert bevenni, mert lehet, hogy hatása túllő a célon, és szédülést idéz elő. Viszont a gyomorfekély elleni gyógyszer sokkal hatásosabb, ezért ilyenkor érdemes alkalmazni.
20 óra: Az allergiaellenes, az asztmára felírt és a hangulatjavító gyógyszerek most fejtik ki maximális hatásukat, bevételük ekkor a legcélszerűbb, hiszen kisebb adagra lesz szükség, és ezzel csökkenthető a mellékhatás is.
21 óra: A szervezet felkészül az éjszakai pihenőre, a szervek legtöbb funkciója lelassul. A most elfogyasztott étel javarészt feldolgozatlan marad reggelig. Ez különösen a nehezebben emészthető ételekre, például a húsra és a sajtra vonatkozik.
23 óra: A vegetatív idegrendszer részéről a paraszimpatikus (nyugalmat, beépítést diktáló) funkciók kerülnek abszolút túlsúlyba. A szellemi és fizikai teljesítőképesség is rohamosan romlik. A test és a lélek egyaránt pihenésre vágyik.
Éjfélkor: A fájdalmat kiváltó anyagok sokkal intenzívebben hatnak ilyenkor, tehát a fájdalom felerősödik, kevésbé csillapítható. A nők többségénél ilyenkor indul meg a szülés, az epegörcsök száma ekkor fokozódik, nő az infarktus és az agytrombózis kockázata.  

2 comments on “Szervóra

  1. Köszönöm, én erdélyből írok és éjjel 3 óra volt mikor felkeltem, viszon az azt megelőző esti órában bort ittam, akkor nem csodálkozom, hogy a májam felébreszt. Korábban olvastam, egy könyvet a cime ugy emlékszem Chi fejlesztő önmasszázs Mánták Chia irta.

  2. Szép estét kívánok!
    Két kérdésem van. Hogyan vegyük figyelembe a nyári idö számítást?
    A masik, hogy én délelőtt vagyok kábáb este pedig jól fog az agyam. Ez miért van?
    Előre is köszönöm a választ!
    Jó éjt!
    Szabó Ilona – Ica

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 + 2 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>