Kavargó színek, illatos falevelek, friss levegő és… Óóó… Megfázás. Íme egy lista, hogy az idei őszt avarban és ne használt zsebkendőkben gázolva töltsük. Így fűszerezhetünk okosan az egészségünkért.
Kurkuma
Az élénk színű fűszer telis-tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal és antioxidánsokkal, így szinte az egész szervezetünket védi. A népgyógyászat szerint a fejfájásra, az emésztési problémákra, a szívritmus zavarokra, sőt, a kettes típusú cukorbetegségre is jó, de még az aknés bőrt is gyógyítja. Egy finom indiai curryt ebédre? Ennek az ételnek ez az egyik legfontosabb összetevője.
Torma
A torma az egyik leghatékonyabb természetes antibiotikum gyulladás ellen. Légúti betegségeknél oldja a nyálkát, segít szembeszállni a vírusokkal, baktériumokkal és stimulálja az immunrendszert. Nem csak húsvéti sonka mellé finom. Tehetjük például sült krumplira is.
Oregánó
Antibakteriális hatású, remek gombásodás ellen és ráadásul fertőtlenít is. Az intenzív illatú növény hajlamos dominálni az ételben, ezért főleg szárítva érdemes használni. Ha sikerül frissen beszerezni, isteni pácot készíthetünk a segítségével, hiszen ekkor nagyon erős aromákra van szükség.
Babérlevél
Nem csak a költők koszorújában mutat jól. Antioxidáns hatású, ráadásul kiváló nyákoldó. Köhögés, torok- és mandulagyulladás esetén is kiváló gyógyszer, serkenti ugyanis a sebgyógyulást, ez pedig jót tesz az irritált nyálkahártyának. Anyukánk általában a főzelékbe tette – mi megfázás ellen egy finom húslevest készíthetünk inkább.
Fokhagyma
Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, ráadásul telis-tele van ásványi anyagokkal. Egy jó krémleves, esetleg pirítós? A gyors gyógyulás megéri a kellemetlen illatot! Ha még ezt is szeretnénk elkerülni, akkor rágcsáljunk utána egy kevés petrezselyemlevelet.