boldog_nok_65325235_n

4 egészségügyi kérdés, amelyet minden nőnek fel kell tennie magának

Fiatal korunkban rengeteg kérdés elé állít minket az élet: kik vagyunk mi, ki lehet a nagy Ő, jól nézünk-e ki, melyik iskolát válasszuk, majd jönnek a család és a karrierépítés dilemmái. De felnőttként is sok kérdést kell feltennünk magunknak – a következők az egészségünkre vonatkoznak.

Milyen a család kórelőzménye?

Érdemes tisztában lennünk azzal, milyen betegségek fordultak elő a családunkban, különös tekintettel azokra, amelyek örökletesek és gyakoriak voltak. Ha van ilyen, mi magunk is hajlamosabbak lehetünk rá – pl. ilyen a rák, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri problémák.

Fotó:Pexels/CC0 License

Mikor voltunk utoljára szűrésen?

A rendszeres szűrés egyre fontosabbá válik, ahogy idősödünk. Sok olyan betegség van, amelyet ha a korai vagy lappangó stádiumban fedeznek fel, még gyógyítható, de a tünetek megjelenésével már lehet, hogy késő.

Vannak káros szenvedélyeink?

A legkockázatosabb a dohányzás, a leszokás pedig hosszú időtöltés, és komoly akaraterőt kíván meg tőlünk. Bár az elvonási tüneteket nehéz átvészelni, az elhagyás után a közérzet gyorsan javul és a várható élettartam is megnövekszik – „mellékhatásként” pedig akár havi több ezer forintot is megspórolhatunk.

Hogy állunk a mozgással?

A mozgásszegény életmód szintén növeli a betegségek kialakulásának kockázatát. A rendszeres testmozgás nemcsak a fogyókúrázóknak ajánlott, hanem mindenkinek, korosztálytól függetlenül. Már az is sokat segít, ha naponta fél-egy órát sétálunk vagy futunk, esetleg otthon végzünk néhány gyakorlatot. Érdemes megfontolni azt is, hogy kerékpárral járjunk munkába – ezzel nemcsak magunknak teszünk jót, hanem a környezetünknek is.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


5 × 9 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>