csaladnagy

A szüleinken is múlik, hogyan kötődünk a párunkhoz

Régi bölcsesség, hogy a szüleinkkel való kapcsolatunk meghatározza azt, ahogyan később a párkapcsolatokban boldogulunk majd. A szüleinktől ellesett minták pozitívan vagy negatívan hatnak arra, mennyire leszünk sikeresek a szerelemben. Nem csak az számít azonban, ahogyan a szüleink egymáshoz viszonyulnak. Az is fontos, mi hogyan kötődtünk hozzájuk.

A szülő–gyerek kapcsolatokat négyféleképpen osztályozhatjuk aszerint, hogyan kötődnek benne a szülők és a gyerekek egymáshoz. Szinte mindenki besorolható a négy típus egyikébe. Nézzük!

A biztonságosan kötődő

Aki biztonságosan kötődik a szüleihez, az magabiztos, képes megbízni a másikban és jól érezni magát egy kapcsolatban. A biztonságosan kötődő partnerek általában nagyon romantikus, odafigyelő társaságot jelentenek. Mivel bíznak a társukban, engedik neki, hogy felfedezze a világot, nem próbálják korlátozni, nem féltékenyek. A biztosan kötődő emberek kapcsolatai harmonikusak, a két fél autonóm marad, szeretettel és megértéssel fordul a másik felé.

Fotó:StockSnap.io/Christiana Rivers

Bizonytalanul, szorongóan kötődő

A bizonytalanul, szorongva kötődő emberek azt tanulták meg, hogy ahhoz, hogy az igényeik ki legyenek elégítve, állandóan a róluk gondoskodó ember figyelmének középpontjában kell lenniük. Többségük olyan családból érkezett, ahol nagy volt a zavar, esetleg a szülei túlságosan féltők és gondoskodók voltak. Az ilyen módon kötődő emberek hajlamosak elbizonytalanodni a kapcsolataikban. Gyakran teszik fel a kérdést: „Valóban szeretsz engem?”, és általában ők azok, akik folyamatos kapcsolatot igényelnek például a közösségi oldalakon keresztül is. Rettegnek attól, hogy a párjuk megcsalja őket, ezért sokszor hajlamosak arra, hogy feszültek és korlátozók. A partnerük éppen emiatt gyakran valóban távozik – így az aggódásuk önbeteljesítő jóslat lesz.

Bizonytalan, elkerülő kötődő

Az elkerülő módon kötődő emberek azt tanulták meg gyerekkorukban, hogy el kell nyomniuk a vágyaikat és nem fejezhetik ki a kötődés, megnyugtatás iránti igényüket. A bizonytalan, elkerülő kötődő felnőttekre az jellemző, hogy egyik kapcsolatból a másikba sodródnak. Ha ugyanis a kapcsolat túlságosan bensőségessé válik, menekülőre fogják. Úgy érzik, nem érdemlik meg a gondoskodást és a szeretetet.

Bizonytalan, zavartan kötődő

Ezek az emberek a fenti két típus jegyeit hordozzák magukon. Hajlamosak elnyomni a partnerüket és kikövetelni maguknak az odafigyelést, ugyanakkor az érzelmeik hirtelen a másik végletbe csapnak át. Ha úgy érzik, túlságosan kötődnek valakihez, gyakran erőteljes indulattal utasítják el a partnerüket. Az ilyen viselkedés gyakran a gyermekkori bántalmazás következménye: a kisgyermek számára legfontosabb személy volt az, aki a legnagyobb fájdalmat is okozta neki.

Lehet-e ezek után egy kapcsolat egészséges?

Igen! A jó hír, hogy a rossz kötődési mintákat az élet felül tudja írni. A legkönnyebben úgy tehetjük egészségesebbé a kapcsolatunkat, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akiknek a mintái jobbak a mieinknél. Ugyanígy ha a mi kötődési mintáink egészségesek, mi is képesek vagyunk segíteni a partnerünknek, begyógyítani a sérült területeket.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


3 × = 12

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>