lelki

Az 5 leggyakoribb védekező mechanizmus, ami tönkreteheti a kapcsolatunkat

Védekező mechanizmusaink célja, hogy megóvjanak minket a rossz érzéseket keltő felismerésektől, a hibáinkkal való szembesüléstől. Ez sok helyzetben a segítségünkre lehet, ugyanakkor a párkapcsolatunkra mérgezően is hathat.

Ezt elkerülhetjük, ha alaposabban megvizsgáljuk, mi is áll a védekezés hátterében. Nézzük meg, az alábbiak közül melyik a jellemző ránk – a kérdések megválaszolása segítségünkre lesz ebben.

Fotó: Unsplash/ Stephanie Krist
  • Kivetítés: A partnerünket hibáztatjuk a saját feledékenységünk miatt? Ahelyett, hogy beismernénk a dolgot, inkább őt okoljuk, amiért nem volt elég figyelmes és segítőkész?
  • Tagadás: Sokszor azzal próbáljuk védeni az énképünket, hogy úgy teszünk, mintha nem értek volna negatív élmények? Inkább becsukjuk a szemünket és arra gondolunk, hogy minden rendben lesz, még ha a párunk most dühös is ránk?
  • Kompenzálás: Ahelyett, hogy szembenéznénk a negatív érzelmeinkkel, inkább elterelő hadműveletbe kezdünk? Bulizunk, a munkába temetkezünk vagy elutazunk, mintsem elmondanánk a partnerünknek, mi az, ami bánt?
  • Önámítás: Gyakran képzeljük azt, hogy a problémáink csak úgy elszállnak? Inkább a fantáziavilágunkba menekülünk, minthogy szembenéznénk a mindennapi kihívásokkal a párkapcsolatunkban?
  • Leértékelés: Fontosabbnak érezzük magunkat, mint a partnerünk? Elvárjuk a csodálatát, miközben azt nem viszonozzuk? Nehezen ismerjük el, ha igaza van valamiben?

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 1 = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>