20140822ez-zsir-tenyleg-bevalik-a2

A gluténmentes étrend nem a legideálisabb, ha valaki fogyni szeretne…

Azzal, ha a hagyományos gabonatermékeket gluténmentes változatokra cseréljük, emelkedhet az elhízás kockázata szakértők szerint. Ennek az lehet az oka, hogy a gluténmentes ételek zsírtartalma gyakran magasabb, mint a „hagyományos” élelmiszer-változatoké. Aki tehát nem egészségügyi megfontolásból tartózkodik a gluténtól, hanem csupán azért, mert például fogyni szeretne, érdemes lehet átgondolnia, valóban a gluténmentes étrend-e a válasz a problémájára…

gluten

A gluténmentes étrend alapvető szükségességű azok esetében, akik lisztérzékenyek, ugyanakkor miközben a lisztérzékenység az európai lakosság megközelítőleg 1 százalékát érinti, ennél többen étkeznek gluténmentesen úgy, hogy egészségügyi állapotuk ezt nem indokolná. Ennek oka, hogy többek szerint egészséges a gluténmentes étrend – csakhogy szakértők szerint nem feltétlenül az.

Problémát jelenthet, hogy a gluténmentes termékek tápanyagtartalma jelentősen eltérő lehet, mint a glutént is tartalmazó hagyományos termékeké. Joaquim Calvo Lerma, a témában készült tanulmány egy szerzője kiemelte, hogy a vásárlók csak „nagyon keveset tehetnek” ennek a problémának a leküzdésére, hiszen sajnálatos módon csak olyan élelmiszereket ehetnek, amelyeket a boltokban megtalálhatnak.

A kutatás során 655 hagyományos terméket és 654, ezeket „helyettesítő” gluténmentes változatot hasonlítottak össze, összesen 14 élelmiszercsoportban, így például

  • a kenyerek,
  • a tészták,
  • a gabonapelyhek,
  • a kekszek, vagy akár
  • a készételek

kategóriájában, ügyelve arra, hogy sokféle márka termékeit vegyék számításba.

Az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) éves találkozóján bemutatott eredmények szerint általánosságban véve a gluténmentes termékek nagyobb energiatartalmúak voltak, mint a hagyományos élelmiszer-változatok.

A kutatócsoport megfigyelte, hogy általánosságban a gluténmentes kenyerekben kétszer annyi zsír volt, mint a hagyományos kenyerekben, miközben kétszer-háromszor kevesebb fehérje volt a gluténmentes változatokban.

A kekszeknél szintén több zsír és kevesebb fehérje volt a gluténmentes változatokban, míg a gluténmentes tésztákban ugyan kevesebb cukor volt, de a hagyományos tésztákban kétszer több volt a fehérje.

Calvo Lerma arra hívta fel a figyelmet, hogy a gluténmentes élelmiszerek növelhetik az elhízás kockázatát különösen a gyermekek esetében, akik például gluténmentes kekszeket vagy gabonapelyheket esznek.

Az embereket arra biztatta, hogy hasonlítsák össze a gluténmentes termékek zsírtartalmát, hogy így tudatosan egészségesebb terméket választhassanak.

Emellett azonban meglátása szerint az élelmiszergyártóknak is változtatniuk kellene, hiszen ezeknek a vállalatoknak a felelőssége, hogy olyan alapanyagokat használjanak fel, amelyek kedvezőbb tápanyagtartalommal bírnak, mint a jelenleg használt kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő. Megjegyezte, olyan gabonákkal, mint például a hajdina vagy az amaránt mag, sokkal egészségesebb termékeket is elő lehetne állítani.

Emellett elmondta, hogy a gyártóknak részletesebb és egyértelműbb címkéket kellene használniuk a termékeik esetében, amelyeken egyebek mellett a vitamintartalom és ásványianyag-tartalom is látható.

A gluténmentes étrend a nem-lisztérzékeny emberek egészségére gyakorolt állítólagos pozitív hatásait már több tanulmányban is megkérdőjelezték. Egy korábbi tanulmány szerint a gluténmentes étrend akár növelheti is a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és korábban szakértők azt fogalmazták meg, hogy a nem lisztérzékeny gyerekeket kockázatos gluténmentes diétára fogni.

Nemrég kutatók egy csoportja azt állította, gluténfogyasztás önmagában nem növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a tőle való tartózkodás mellett csökkenhet az egészséges teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának mértéke.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


6 − = 1

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>