zacsko

Ezért hasznos a papírzacskó pánikroham esetén…

Hiperventilláció során gyakorta használunk papírzacskót azért, hogy helyreálljon a légzésünk és ne kapkodjuk a levegőt. De vajon pontosan hogyan is működik mindez és miben rejlik a titka?

zacsko1

Valószínűleg sokszor látott már mindenki filmekben, sorozatokban, vagy akár a közvetlen környezetében olyat, hogy ha valakire rátör a pánik, és elkezd hiperventillálni, akkor egy papírzacskót tart a szája elé és abba lélegzik. Ilyenkor pedig a légzés gyorsasága szépen helyreáll. Nézzük most meg, hogy pontosan hogyan is működik ez a módszer.

Először is tisztázzuk le a hiperventilláció fogalmát. Az senki számára sem lesz újdonság, hogy az élethez bizony oxigénre van szükség, amelyet belélegzünk, majd pedig miután elhasználtuk, szén-dioxidként távozik a testünkből.

Hiperventilláció során légzésünk rendkívül szaporává válik. Kialakulhat ez valamiféle pánik-, vagy hisztériás rohamtól, esetleg fájdalom hatására. Tünetei között megtalálható a légszomj, fulladásérzet (ettől lesz a szapora légzés), izzadás és a megemelkedett pulzusszám is.

Hiperventilláció során pedig bekövetkezhet az alkalózis, azaz a lúgosság, vagy lúgvérűség. Ez egy olyan állapot, amikor szervezet sav-bázis egyensúlya felborul, tehát a testnedvekben lecsökken a sav mennyisége és inkább a lúgos értékek felé mozog.

Alkalózis során, a hiperventilláció és a szapora légzés miatt, túl sok szén-dioxid távozik a testünkből. Itt pedig el is érkeztünk a papírzacskó szerepéhez. Amennyiben a zacskóba lélegzünk, tehát oda fújjuk be és onnan is szívjuk vissza a levegőt, a testünk oxigéntöbblete lassan csökkenni kezd, hiszen szén-dioxid dús levegő van benne, így a légzésünk is fokozatosan helyreáll és a pH-érték is normalizálódik.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


4 × = 8

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>