tozeg

Ezt érdemes tudni a tőzegáfonyáról

A tőzegáfonya gazdag az öregedést késleltető antioxidánsokban, amelyekkel olyan betegségek is megelőzhetők, mint például az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák, a rák vagy a memóriazavar kialakulása.

tozeg1

Több száz éve ismert a tőzegáfonya főleg nőknél előforduló, húgyúti fertőzésekkel szembeni megelőző és gyógyító hatása. Csaknem másfél évtizede tudományos vizsgálatokkal is alátámasztották ezt a megfigyelést, azonban még mindig nem egyértelmű, milyen mechanizmussal csökkenti a tőzegáfonya az alsó húgyutak gyulladásos megbetegedéseit. Valószínűsíthető, hogy a gyümölcsben kimutatható hippursav, valamint egy másik, eddig nem azonosított vegyület gátolja a baktériumok – elsősorban a húgyúti gyulladások feléért felelős E. coli – megtapadását. Szintén kérdéses, hogyan fordulhat elő, hogy a tőzegáfonya legfontosabb hatóanyagának számító proantocianinokat más élelmiszerek is tartalmazzák – például a szőlő, alma, zöld tea és csokoládé –, azok esetében mégsem figyelhető meg gyulladáscsökkentő hatás. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a tőzegáfonya proantocianinja – mely a vitaminok hasznosulását segíti a szervezetben – más kémiai szerkezetű, mint a többi élelmiszer, ezért hatása is eltérő.

A baktériumok ellensége

A tudósok azt is megvizsgálták, hogy az E. coli-hoz hasonlóan más baktériumok megtapadását is gátolja-e a tőzegáfonya. Jó hír az áfonya kedvelőinek, hogy a gyümölcs fogyasztásával a bélrendszerbe bekerülő baktériumoktól, az egészséges bélflórában megtalálható, ám a gyomorban megtelepedve súlyos betegségeket, akár gyomorrákot is okozó Helicobacter pyloritól, a szájüregi gyulladásoktól és a fogbetegségektől is megvédhetik magukat.

Véd mindenfajta vesekőtől

Savas összetevőinek köszönhetően a tőzegáfonya akadályozza a vesekövek képződését. Egy vizsgálat bebizonyította, hogy azoknál a betegeknél, akik vesekő-eltávolítás után rendszeresen áfonyakivonatot szednek, 50 százalékkal kisebb annak az esélye, hogy újabb kövek alakuljanak ki szervezetükben. Összehasonlították az eredményeket a szilva- és a ribizlikivonatok esetében is, és kiderült, hogy egyedül a tőzegáfonya képes mindkétfajta – mind a kalciumot tartalmazó, mind a kalciummentes – vesekő kialakulásának esélyét csökkenteni.

Nagytakarítás az erekben

A tőzegáfonya a koleszterinszintet is helyreállítja. Még a szupermarketekben kapható 27 százalékos áfonyaital tartós fogyasztása esetén is csökken az LDL-koleszterin (az érfalban lerakódásra hajlamos rossz koleszterin) szintje, míg a HDL-koleszteriné (ez a jó koleszterin) nő. Ezzel együtt jelentősen csökken a szívbetegségek kialakulásának veszélye. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott 27 százalékos áfonyaitalban található édesítőszer káros mellékhatásokat okozhat, ezért ajánlatosabb tömény, édesítetlen szirupokat választani. A tőzegáfonya felkerült a világ legegészségesebb élelmiszereinek listájára, mivel fenoljai révén még az érelmeszesedés által okozott szív- és érrendszeri problémákat is képes visszafordítani. Az egyik legbiztosabb természetes gyógyszer a szívinfarktus elkerülésére, illetve gyógyítására.

Így fogyasszuk!

A rendkívül alacsony, mindössze 3 százalékos cukortartalmú gyümölcsöt ehetjük frissen vagy aszalva, készíthetünk belőle befőttet vagy gyümölcsteát, felhasználhatjuk turmixokhoz. Fagyasztva akár egy évig is eláll. Tehetjük süteményekbe vagy ízesíthetünk vele joghurtot. Ha áfonyalevet innánk, keressük inkább a bioboltokban kapható tömény változatot, mivel ennek vitamintartalma magasabb és édesítőszert sem tartalmaz! Ha a friss gyümölcshöz nem jutunk hozzá, jótékony hatásairól akkor sem kell lemondanunk: kapható por, géltabletta és tabletta formában is.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 1 = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>