cink

Immunrendszerünk őre: mindent a cinkről

A cink a szervezetünkben második legnagyobb koncentrációban jelen lévő ásványi anyag, mely nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszerünk megfelelő működésének biztosításában, de a sejtosztódáshoz és sejtnövekedéshez is szükséges.

A cink talán kevésbé “népszerű” ásványi anyag, mint a vas, a magnézium vagy a kalcium, a szerepe viszont egyáltalán nem elhanyagolható. A vas után a második legnagyobb koncentrációban megtalálható ásványi anyag a szervezetünkben (a testünk nagyjából 2-4 gramm cinket tartalmaz), és rengeteg élettani folyamatban játszik fontos szerepet.

A cinkhiány súlyos következményekkel járhat

Nagyjából 300 olyan enzim ismert, amelynek a működéséhez szükséges a cink, így már az enyhe cinkhiány is súlyos következményekkel járhat.
A legtöbb cink az agyban, az izmokban, a csontokban, a vesében, a májban, a szemben, illetve a prosztatában található meg. Szerepet játszik többet között a sejtosztódásban, a sejtnövekedésben és a programozott sejthalál szabályozásában, az idegrendszer megfelelő működésében, az immunológiai folyamatokban is.

A túl kevés cinket tartalmazó étrend rövid időn belül az immunrendszer gyengüléséhez, a fertőzésekre való hajlam növekedéséhez vezet – szerencsére, ez a folyamat gyorsan vissza is fordítható.

Bőrünk is egészségesebb tőle

A cink nagyon jó hatással van a bőrünk egészségére is, elsősorban azoknak ajánlott a cinkdús ételek fogyasztása, akik pattanásokra hajlamosak. A túl kevés cink nemcsak pattanásokat okozhat, de a kiütésekkel, az aftával, a bőrgombásodással is összefüggésbe hozható.

A cinknek nagy szerepe van az érzékszervek megfelelő működésének biztosításában is. A krónikus cinkhiány az ízérzékelés csökkenésével vagy teljes elveszítésével is járhat, de a cink a szemünk egészségének megőrzéséhez és a látáshoz (különösen a fényérzékeléshez) is szükséges. A cink emellett nélkülözhetetlen az egészséges, jó minőségű (és megfelelő mennyiségű) spermiumok képződéséhez is, ezért azoknak a férfiaknak, akik kisbabát szeretnének, nagyon fontos a cinkben gazdag ételek fogyasztása.

Cink az ételekben

Cinkben gazdag élelmiszerek a marhahús, a spenót, a spárga, a bárányhús, a lencse, a kesudió, a zab és a joghurt.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


7 × = 49

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>