stressz7

Ez történik a testünkkel, ha túl sok stressz éri

Azt tudjuk, hogy a stressz hosszú távon hatással van egészségi állapotunkra, de hogy pontosan hogyan és mit károsít a leginkább, most nézzük át együtt.

Stresszről akkor beszélhetünk, ha valaki hosszú időn keresztül testi vagy érzelmi nyomás alatt van. Ez az állapot annyira kimeríti a szervezetet, hogy komoly mentális és egészségügyi problémák jelentkezhetnek.

Kardiovaszkuláris rendszer

A szív és az erek vannak a legnagyobb veszélyben abban az esetben, ha valakit tartósan stressz ér. Evolúciós örökség, hogy stresszhelyzetben a test felkészül a menekülésre: pulzusszámunk megnő, vérnyomásunk emelkedik, s mindez károsítja a szívet és az érrendszert. Neurokémiai reakciók folyományaként adrenalin és kortizol termelődik, ami az idegrendszerre pillanatnyilag jó hatással van, hosszú időn keresztül azonban káros.

Fotó: Pexels/CCO License

Pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése sok nőt érint. A kóros állapotot sok esetben komolyabb, tartós stresszhelyzet előzi meg, ekkor a szervezet kimerül, egy idő után a pajzsmirigy működészavara törvényszerűen bekövetkezik. A folyamat gyakran túlműködéssel kezdődik, amely később alulműködésbe csap át.

Emésztőrendszer

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy stresszhelyzetben felgyorsul az emésztése. Tartós felfokozott helyzet esetén azonban a gyomor és a belek vérellátása csökken, a gyomor ürülése romlik, gyulladást okozó anyagok termelődhetnek. Csökken a belekben az emésztést segítő baktériumok száma, a bélflóra teljes egyensúlya felborul. Emésztési zavarokra, gyomor- vagy bélfekélyre is számíthatunk.

És mivel az immunrendszerünk hatékonysága is romlik, ezért ne csodálkozzunk azon sem, ha allergia alakul ki.

One comment on “Ez történik a testünkkel, ha túl sok stressz éri

  1. Manapság sajnos nehezen kezelhető a stressz. Vagyis sokan azt hiszik, vagy észre sem veszik, hogy valamit másképp kéne csinálniuk. Pedig a megoldás nagyon egyszerű lenne. Az egyik legegyszerűbb szerintem a masszázs. Nekem személy szerint nagyon sokat segített. Csak ajánlani tudom őket. Főképp azoknak, akik irodában dolgoznak, valamint azoknak, akik szeretnék elkerülni ezeket a betegségeket. http://xmm.hu/irodai-masszazs/

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 1 = 7

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>