b12-vitamin-vegan

Jelek, hogy B12-vitamin-hiányban szenvedünk

Van, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy egészségesen éljünk, sok zöldséget, rostot fogyasztunk, mégis, bizonyos, szervezetünk számára fontos vegyületekből hiányt szenvedünk.

Vannak olyan vitaminok, melyeket a szervezetünk maga is elő tud állítani, mint például a D-vitamin, másokat azonban csak a táplálékunkkal tudunk bevinni. A B12 azért nagyon lényeges, mert a vörösvérsejtképzésben játszik szerepet. A máj nagy mennyiségben képes elraktározni, a kiürülés folyamata ezért évekig is eltarthat, s a hiánytünetek késleltetve jelennek meg. De előbb-utóbb megjelennek.

De mik a biztos jelei annak, hogy hiányt szenvedünk benne?
  • Fáradtság: B12 nélkül sejtjeink nem jutnak elegendő oxigénhez, s így nem jutunk hozzá a megfelelő mennyiségű energiához.
  • Zsibbadás: Ha gyakran zsibbadnak a végtagjaink, pontszerű szúrásokat érzünk gyakran, akkor feltétlenül beszéljünk a háziorvosunkkal, mert esetleg szükségünk lehet egy vérképre.
  • Ízületi fájdalom
  • Gyors szívverés vagy gyors légzés
  • Gyengeség
  • Sárgaság: ha azt vesszük észre, bőrünk tónusa vagy szemünk fehérje sárgás, feltétlenül gyanakodjunk B12-vitamin-hiányra.
  • Memóriazavar
  • Duzzadt nyelv

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

A B12 az egyetlen B-vitamin, amelyet a szervezet képes tárolni, így túladagolni sem lehet. Cserébe enyhíti a köszvény és a depresszió tüneteit, erősíti a körmöket, hozzájárul a szemek egészségéhez, serkenti a hajhagymák szaporodását. Vegetáriánusoknak sem kell aggódni, habár főleg a vörös húsokban fordul elő, ám pótolhatjuk, ha fogyasztunk tejet, tejterméket, tojást. A vegánok pedig egyenek minél több algát.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ 3 = 12

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>