insomnia

Az álmatlanságról…

Alvás során mindaz a tudat felszínére kerül, ami napközben a tudattalanba leszorult, az elalvás eredendő bizalmat követel tőlünk, azt a képességet, hogy aktivitásunkat lecsökkentsük. Aki alvászavarokkal küzd, annak tudatosan le kell zárnia a napot, bizalomteljesen át kellene engednie magát az éjszakának anélkül, hogy a gondolatai már a másnapon járnának.

Az alvászavaroknak számos oka lehet, melyek többnyire megállapíthatóak:

  • Aki a nap történéseitől képtelen elszakadni, súlyos felelősséget visel, úgy érzi, még álmában is készen kell állnia bizonyos döntések meghozatalára, aki a gondolati tevékenységét  nem tudja szüneteltetni, az biztos alvászavarban fog küzdeni
  • Aki a külvilág felé mesterkélt énképet mutat, mert nem akar olyannak látszani, amilyen valójában, aki saját „árnyoldalaitól „ fél, személyiségének egy részét elnyomja, nem akarja meglátni és tudomásulvenni, akinek olyan félelmei vannak, hogy önmagának sem meri bevallanai, az sajnos az éjszakától is félni fog.
  • Aki fél a haláltól, az az éjszakát, amikor másféle módon van a tudatánál, szintén félelemkeltőnek találja.
  • Aki szüntelenül uralni kívánja környezetét, aki képtelen a lazításra, aki nem tűri az alárendelt szerepet, az az alvást a „a hatalom hiányaként” érzékeli, az önmagát is képtelen lesz az alvásnak átengedni.
  • Külső tényezők is is szerepet játszhatnak az elalvás körüli problémák jelentkezéséban. A kényelmetlen fekhely, a nem megfelelő hőmérsékletű szoba, kellemetlen zajok, a különféle eredetű fájdalmak (fej- fogfájás, gyomor- és reumatikus fajdalmak) mind akadályozhatják, elűzhetik az álmot.

Az altatószerek nem eredményeznek pihentető alvást, viszont ha szükség van rá, pl földrajzi időeltolódás miatt, hosszabb repülőút után, operációt követően, a nyugtatók szedését akkor is a legrövidebb időre korlátozzuk.

Igazi alváshiányban aligha szenved bárki is, mert a test -szükség esetén napközben- kiköveteli a neki járó pihenést.

Az alvásnak nem szabad kínzó kötelességé válnia.

A fokozott alvásigény gyakran a tartalmatlannak vélt élet előli menekülés jele.

A zavartalan, pihentető alvás előfeltételéhez nemcsak a lélek kiegyensúlyozottsága tartozik, hanem a test egészséges elfáradása is, testünknek kiadós mozgásra van szüksége ahhoz, hogy mire ágyba kerülünk, valóban fáradtnak érezzük magunkat.

Az álmatlanságban szenvedőnek meg kell tanulnia:

  • lazítani
  • átadni magát
  • önmagát tökéletesen elfogadni
  • hatalmáról lemondani, a természet törvényeit elfogadni
  • megszabadulni a halélfélelemtől

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


6 × 7 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>